11. PUT

U Kopačkom ritu obilježena Međunarodna noć šišmiša

06.09.2019 u 22:04

Bionic
Reading

U Parku prirode Kopački rit u petak navečer je po 11. put obilježena Međunarodna noć šišmiša, a događanje je održano pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša - Eurobats

Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit rekla je kako se tim Sporazumom na razini Europe 'ukazuje na nezamjenjivu ulogu šišmiša u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima kao i na potrebu njihova očuvanja'.

'Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1200 vrsta šišmiša. Sve vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 35, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, a u Kopačkom ritu je zabilježeno 12 vrsta', kaže Marušić.

Podsjetila je da je Hrvatska jedna od najbogatijih država faunom šišmiša. Republika Hrvatska je od 2000. godine jedna od 35 zemalja članica Sporazuma Eurobats koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna od najbogatijih država faunom šišmiša.

Posjetitelji ovog događaja mogli su vidjeti igrokaz 'Intervju sa šišmišem Ehom', zabavni kviz o šišmišima s nagradama za one koji znaju najviše, potrazi za šišmišima bat detektorom, radionici izrade kućice za šišmiše i hranilišta za šišmiše i drugim aktivnostima.