u režiji Radivoja Andrića

Nakon velikog uspjeha u regiji, u hrvatska kina stigao obiteljski film 'Ljeto kada sam naučila letjeti'

11.08.2022 u 11:06

Bionic
Reading

U kinima i multipleksima krenulo je prikazivanje dugo očekivanog obiteljskog hit-filma 'Ljeto kada sam naučila letjeti' redatelja Radivoja Andrića i producenata Maje Popović Milojević i Milana Stojanovića, a u distribuciji Zagreb film festivala

Glavna junakinja filma, koji je u regiji već prikupio 200.000 kino gledatelja - i o kojemu je nedavno pisala i naša TV i filmska kritičarka Zrinka Pavlić - dvanaestogodišnja je Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada: ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.

Izvor: Društvene mreže

Obiteljski kino-hit u filmski je scenarij - prema istoimenom romanu Jasminke Petrović - pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima 'Munje' i 'Kad odrastem bit ću Kengur'.

  • +2
Prizori iz filma Izvor: Screenshot / Autor: n.n.

Film je ovjenčan Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je najvišu ocjenu publike (4,87) od svih filmova prikazanih u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Na Giffoni Film Festivalu u Italiji film je osvojio Nagradu za brigu o okolišu, a upravo sudjeluje i u programu za djecu i tinejdžere na 75. Locarno film festivalu, jednom od 15 festivala A-kategorije na svijetu.

Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata - hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.

  • +10
Fotografije sa seta filma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Glorija Lizde

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.