PLAGIRANI MURALI

Tužba zbog renovacije Berlinskog zida

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 04.05.2011 16:39
  • Objavljeno 04.05.2011 u 14:37
Brežnjev

Brežnjev

Izvor: Promo fotografije / Autor: wikipedia.org/

Renovacija umjetničkih djela preostalog dijela Berlinskog zida poznatog kao galerija Eastside, dovela je do pravnog spora autora originala i reprodukcija
wikipedia.org

wikipedia.org

Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia.org

Uređenje više od 1,3 kilometara dugog zida, koji je dijelio njemački istok od zapada gotovo 30 godina, izazvala je neočekivani spor oko autorskih prava. Razlog je stvaranje neovlaštenih kopija originalnih radova.

Umjetnici, njih 21, tuže grad Berlin zbog načina na koji je gradsko vijeće dogovorilo renovaciju. U tužbi navode da im je ponuđen honorar od 3.000 eura za stvaranje originalnih murala kakve su naslikali 1989. povodom obilježavanja 20. godišnjice pada tog zida, 2010. Umjetnicima je rečeno da će, ako odbiju, obnovu obaviti tvrtka koju će angažirati grad. Mnogima od njih ponuđeni honorar bio je prenizak osobito uzevši u obzir da je za poslove renovacije izdvojen budžet od 2,2 milijuna eura izdvojen.
Jedan od osnivača galerije Eastside Bodo Sperling, traži odštetu od najmanje 25.000 eura, a, primjerice, Dmitri Vrubel, autor čuvenog 'Poljupca Brežnjeva i Honeckera', prihvatio je ponuđeni iznos.

Na oslikavanju betonskog razgraničenja njemačkog istoka i zapada, 1990. godine, radilo je 117 umjetnika iz 21 zemlje, a svojim su djelima pokrili komad fasade dug 1.316 metara. Tri godine kasnije zaštićen je kao kulturna baština.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi