SRCE SARAJEVA

Turski film 'Album' proglašen najboljim na 22. Sarajevo Film Festivalu

20.08.2016 u 21:15

Bionic
Reading

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala dobio je film 'Album' reditelja Mehmeta Cana Mertoğlua

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu zatvoren je 22. Sarajevo Film Festival. Producentica Amra Bakšić-Čamo u prepunom je Narodnom pozorištu podsjetila da su na ovom Sarajevo Film Festivalu prikazana 223 filma iz 61 zemlje, a zabilježeno je čak 100.000 posjetitelja, javlja Klix.ba

Za najboljeg glumca 22. izdanja Sarajevo Film Festivala, Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Gheorghe Visu za film 'Psi', a 'najboljom glumicom proglašena je Irene Ivanova za film 'Godless'. Ralitza Petrova, režiserka filma 'Bezbožnica', u suzama je primila Srce Sarajeva kao specijalnu nagradu žirija u Natjecateljskom programu.

Nagradom za najbolji kratki film nagrađen je film 'Tranzicija' redateljice Milice Tomović. U selekciji dokumentarnog programa prikazana su 22 filma, a 'Scream for me Sarajevo' dobio je dvije nagrade, i to Human rights i Al Jazeera award. 'Scream for me Sarajevo' dobio je i specijalno priznanje žirija. 'Ovo je kraj, odnosno početak jedne velike avanture za sve nas. Jasenko Pašić me nazvao i rekao da ima jednu ideju za film', kazao je kratko režiser Tarik Hodžić.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je 'A Mere Breath / Doar O Rasuflare' redateljice Monice Lazurean. Nagrada CineLinka MDM Eave Scholarship otišla je za film 'Looking for Venera', redateljice Beline Jano.

Hrvatski film 'Zvir' redatelja Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je okončan u subotu. Sikavičin film jedino je hrvatsko ostvarenje koje je ove godine dobilo neku od nagrada na 22. SFF-u.

Sve nagrađene možete pronaći na stranici Sarajevo Film Festivala