međunarodni uspjeh

Trijumf Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na turneji Poljskom

11.10.2021 u 17:08

Bionic
Reading

Trijumf. Riječ je to kojom možemo opisati turneju HNK u Osijeku po Poljskoj

Jedan je to od najvećih međunarodnih uspjeha Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku uopće, jer ne samo da je uspostavljena daljnja kulturna suradnja između kazališta u kojima su gostovali, nego je uspostavljena i gospodarska suradnja između grada Osijeka i gradova domaćina.

Ansambl Drame HNK u Osijeku s predstavom „Udovice“ Slawomira Mrožeka, a u režiji Jasmina Novljakovića hrabro je krenuo na dugi put, predvođeni Intendanticom HNK u Osijeku Draženom Vrselja kojoj je jedan od bitnih ciljeva intendanture izlazak Kazališta izvan granica RH i Ravnateljem Drame Miroslavom Čabrajom. Krenuli su, kako kažu, s blagom dozom umjetničke sumnje, kako zbog jezične barijere tako i zbog respekta prema velikom poljskom dramatičaru, jednom od njihovih najplodonosnijih književnika te respekta prema poljskoj publici koja je navikla gledati Mrožekove komade. No ta skepsa prestala je prvom gestom na sceni, jer iako je publika morala pratiti titlove, tijek predstave pratio je konstantni gromoglasni smijeh koji je na kraju svake predstave rezultirao stajaćim ovacijama, a glumci su se nekoliko puta vraćali nakloniti se poljskoj publici te su im na kraju zahvalili bacanjem ruža u gledalište. Ljubav je bila obostrana u sva tri grada u kojima su gostovali, redom: Krakow, Olsztyn (u kojem su otvorili veliki međunarodni festival „Via Carpatia“) i Radom. Izvedbe nisu oduševile samo poljsku publiku, nego i kritiku i struku koja je Novljakovićevo iščitavanje Mrožeka i izvedbe ansambla Drame HNK u Osijeku okarakterizirala kao „najživljeg Mrožeka“ kojeg su ikad gledali. Drama hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a i samo Kazalište, visoko se tako pozicioniralo na međunarodnoj karti i tržištu te dokazalo da HNK u Osijeku ima odlične glumce, da itekao ima što ponuditi velikoj svjetskoj kulturnoj mreži i da je spremano na plodonosnu i kreativnu kulturnu suradnju.

Treba naglasiti i to da je u zgusnutom i precizno islpaniranom rasporedu Ansambl našao vremena, odrekavši se nekoliko sati sna, posjetiti i odati počast žrtvama nacističkog režima u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau.

U Krakow, Olsztynu te Radomu Dramu HNK u Osijeku predstavljali su: Matea Grabić Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja. Aljoša Čepl, Antonio Jakupčević, Ivana Gudelj Tešija i Miroslav Čabraja.