USPJEH DOMAĆE ANIMACIJE

Tri filma zagrebačkog Bonobostudija u Ottawi

21.07.2016 u 14:29

Bionic
Reading

U sklopu Festivala animiranog filma u Ottawi, jednog od najvećih festivala animacije u svijetu, prikazat će se tri filma iz distribucije i produkcije zagrebačkog Bonobostudija, 'Noćna ptica', 'Planemo' i 'Dota'

Obljetničko, četrdeseto izdanje Festivala u Ottawi održava se od 21. do 25. rujna, a Bonobostudio se ondje već uspješno predstavio prošle godine, kada se film 'Sonambulo' (Mjesečar) Theodora Usheva vratio s posebnim priznanjem.

Ove će godine u natjecateljskom festivalskom programu predstaviti dva filma te jedan u međunarodnoj panorami.

U glavnom natjecanju premijerno se prikazuje 'Noćna ptica', novi film Špele Čadež, čiju produkciju potpisuju Finta Film, RTV Slovenija i Bonobostudio te je dijelom rađen u Hrvatskoj.

Njezin novi film, nastao nakon iznimno uspješnog lutkarskog filma 'Boles', priča je o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka dobrano 'navučenog' na zov fermentiranih krušaka, stoji u najavi zagrebačkog studija.

Film 'Planemo' Veljka Popovića, koji se vratio s francuskog Annecyja i portugalskog Vila do Conde, u Ottawi ima svoju sjevernoameričku premijeru. Nastao je u koprodukciji Lemonade 3D / Krupni kadar i 3D2D animatora, a dosad je prikazan na desetak međunarodnih festivala.

S Annecyja u Ottawu odlazi i film 'Dota' Petre Zlonoge (Kinoklub Zagreb), kojemu nastup u festivalskom programu panorame označava i prvo prikazivanje u Sjevernoj Americi. To je autoričin drugi film u Ottawi - prije dvije godine njezin je animirani uradak 'Glad' također prikazan u programu Međunarodne panorame.

Ta tri filma odabrana su za kanadski festival između njih više od dvije tisuće prijavljenih iz 86 zemalja. Za natjecanje je odabrano 111, a za panoramu 49 animiranih filmova