29. i 30. studenog

'#Trending' Mirana Kurspahića premijerno u Histrionskom domu

22.11.2022 u 11:31

Bionic
Reading

Nova predstava redatelja Mirana Kurspahića '#Trending', koja tematizira prostor virtualne stvarnosti, bit će premijerno izvedena 29. i 30. studenog u Histrionskom domu u Zagrebu

Kako se ističe u najavi, nakon nagrađivane predstave "Krizni stožer", koja se bavila recentnim krizama te posljedicama pandemije i potresa, Umjetnička organizacija REBEL okreće se još jednoj aktualnoj temi, fenomenu digitalnog društva - novim, virtualnim identitetima, utjecaju društvenih mreža na svakodnevni život te posljedičnoj i sveprisutnijoj alijenaciji i usamljenosti u društvu.

Kurspahić i Žulj s tim projektom ulaze u prostor virtualne stvarnosti društvenih mreža koja za većinu pripadnika generacije "Z" djeluje stvarnija od stvarnosti same.

Ubačeni u novu socijalno-kulturnu paradigmu definiranu masovnom distribucijom interneta koja konstruira i nove oblike društvenih odnosa, autori istražuju posljedice te "igre" novih, virtualnih kreacija pitajući se: Što se događa kad svijet društvenih mreža koji omeđuje i definira nečiji identitet naprosto nestane; koliko nas afirmacija u virtualnom svijetu oblikuje kao ličnosti te na koje smo kompromise spremni kako bismo se uklopili.

  • +6
#Trending Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Bjeliš

Kada Toni, sredovječni muškarac putem društvenih mreža nabasa na ženu svojih snova čini se kako je na pomolu ljubavna priča koju je čekao čitav život. No, na prvom sastanku uživo shvaća da žena u koju se zaljubio zapravo nije sasvim stvarna. Ona je iluzija, "drag queen" identitet inteligentnog, privilegiranog i provokativnog studenta Nika. Nemoćan odreći se iluzije, Toni pronalazi sebi novi identitet kojim pokušava opravdati činjenicu da se kao heteroseksualac zaljubio u drugog muškarca.

Taj neobičan par ubrzo postiže veliku popularnost na društvenim mrežama, ali kada odjednom nestanu sve digitalne platforme, otvara se ponor njihovih razlika. Muškarac i mladić, lišeni simulakruma, bez publike, ogoljeni od svojih avatara, moraju se suočiti s vlastitim odnosom, izgubljenim identitetima i – jedan s drugim.

Miran Kurspahić je redatelj i autor teksta, dramaturgiju potpisuje Rona Žulj, glumci i autori glazbe su Nikša Marinović i Igor Jurinić, kostimografkinja Danica Dedijer-Marčić, a oblikovatelj svjetla Alen Marin.

Predstava je produkcija Umjetničke organizacije kazališne družine REBEL u suradnji s Histrionskim domom te uz potporu Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija.