PROUSTOVO PISMO DJEDU

'Treba mi 13 franaka za prostitutku'

22.11.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Odnedavno se na internetu može pročitati originalno pismo mladog Marcela Prousta u kojem budući književni genij opisuje svoj odlazak u bordel, i to vlastitom djedu

Proustova maksima vezana uz pisanje, kako ju je izložio u pismu Andreu Gideu, jest da 'čovjek može reći sve ako ne kaže 'ja'', a sada se pokazuje da se legendarni francuski pisac, autor niza romana 'U traganju za izgubljenim vremenom', držao toga i kao 16-godišnjak. Naime na internetu je objavljeno skenirano pismo mladog Marcela Prousta djedu, u kojem opisuje posjet bordelu.

Seksualnost je inače bila jedna od velikih tema Proustovih knjiga koje sadrže i više scena smještenih u bordelima, a izražavaju i potisnutu autorovu homoseksualnost kroz opise lezbijskih ljubavi i istospolne strasti. Zato će se ljubitelji pisca kojeg nije lako čitati, ali oni koji uspiju zauvijek se zaljube, razveseliti saznanjima o seksualnom iskustvu mladog Marcela. O tome da je Proust kao tinejdžer pretjerano masturbirao već se pisalo u nekoliko biografija, pa u jednoj stoji da je to 'naročito brinulo njegova oca, profesora higijene, koji je smatrao da masturbacija bez kontrole izaziva homoseksualnost'.

Proust u pismu s datumom 18. svibnja 1888. piše 'dragom malom djedu', započevši molbom za novac, konkretno 13 franaka, koje planira potrošiti u bordelu, jer 'želi saznati može li ga žena riješiti ove grozne masturbacije'. Novac je mladi Marcel već dobio od oca, ali je u bijesu razbio vazu koja košta tri franka te nije uspio imati seks s prostitutkom, no morao je platiti 10 franaka, pa sada moli djeda da mu pomogne. Proust obećava i da 'osoba ne može dvaput u životu biti toliko uznemirena da se ne ševi' te planira još jednom pokušati s prostitutkom i najavljuje da će sutra doći po novac.