FRKA NA BIJENALU

Tisuće umjetnika traže protjerivanje 'genocidnog paviljona' Izraela iz Venecije

28.02.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Tisuće umjetnika potpisale su otvoreno pismo u kojem se poziva Venecijanski bijenale, najveći svjetski umjetnički festival, da s ovogodišnjeg izdanja izbaci izraelski paviljon, nazivajući ga 'platformom za genocidnu državu aparthejda'. Bijenale se još nije oglasio o ovoj inicijativi, no talijanski ministar kulture oštro je uzvratio da o tome nema govora

Pismo je do objave ovog teksta potpisalo preko 17 tisuća umjetnika, među kojima su sadašnji i prošli sudionici Bijenala, kao i dobitnici Turnerove nagrade, naširoko priznati umjetnici i kustosi velikih međunarodnih izložbi. Među potpisnicima pisma u sklopu inicijative ANGA (Art Not Genocide Alliance) su i Faisal Saleh, ravnatelj Palestinskog muzeja SAD-a, te britanski videoumjetnik i osvajač prošlogodišnje Turnerove nagrade Jesse Darling.

U otvorenom pismu stoji da je izraelska vojna akcija u Gazi ravna 'genocidu' i poziva se na prekid vatre. 'Dok se svijet umjetnosti sprema posjetiti dioramu Giardini, poručujemo da je neprihvatljiva platformska umjetnost koja predstavlja državu uključenu u stalne zločine nad Palestincima u Gazi. Nema paviljona genocida na Venecijanskom bijenalu', stoji u pismu.

Dodaje se da je Bijenale kreirao 'dvostruke standarde' govoreći u korist Ukrajine nakon što ju je napala Rusija 2022., a da se još nije oglasio o Gazi. Rusija je, naime, izbačena s Bijenala 2022., a neće imati paviljon ni ove godine.

Glasnogovornik Venecijanskog bijenala nije odgovorio na zahtjev za komentar, no zato je svoj stav iznio talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano, a on se već nekoliko puta u javnim istupima na temu bliskoistočnog konflikta jasno stavio na stranu Izraela. Pismo je nazvao 'sramotnim' i ustvrdio da njegovi potpisnici prijete uništiti kulturu slobode u Italiji.

'Izrael ne samo da ima pravo izražavati svoju umjetnost, već ima i dužnost svjedočiti o svom narodu upravo u ovakvom trenutku, u kojem su ga hladnokrvno napali nemilosrdni teroristi', napisao je. 'Bijenale će uvijek biti prostor slobode, susreta i dijaloga, a ne prostor cenzure i netolerancije. Kultura je most između ljudi i naroda, a ne zid razdvajanja', zaključuje Sangiuliano.

  • +3
Radovi izraelskih umjetnika na ranijim izdanjima Venecijanskog bijenala Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA

Izrael ima stalnu strukturu za svoje paviljone u vrlo prometnom prostoru Giardini, a ove godine predstavljat će ga Ruth Patir. U listopadu su Patir i kustosice Mira Lapidot i Tamar Margalit izjavile da su 'zapanjene i prestravljene' napadom Hamasa te dodale: 'Naš golem osjećaj tuge pojačan je dubokom zabrinutošću zbog eskalacije humanitarne krize u Gazi i proteže se do tragičnih gubitaka života tamo, a i na ono što tek dolazi.'

Faisal Saleh, ravnatelj Palestinskog muzeja SAD-a, koji je organizirao službeno odobrenu izložbu uz Venecijanski bijenale 2022., rekao je da je odbijen njegov prijedlog za ovogodišnju izložbu. Palestinski umjetnici tako će je održati u Veneciji, ali ne u sklopu Bijenala.

Saleh je bio među potpisnicima ovog otvorenog pisma, a Patir, Lapidot i Margalit odbile su ga komentirati, piše Art News.