NOĆNA SCENA

'Tihi obrt' u kasnonoćnom terminu ZKM-a

09.06.2016 u 13:31

Bionic
Reading

U drugoj polovici lipnja kreće Noćna scena ZKM-a s predstavama koje počinju u 22.30 sati. U okviru tog projekta bit će izvedena obnovljena predstava „Tihi obrt“ autorski projekt Bobe Jelčića i to utorak, srijedu i četvrtak, 14., 15. i 16. lipnja.

Predstava je nastala kao glumački ispit na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od svibnja 2014. izvodi se u Zagrebačkom kazalištu mladih. Glumci u predstavi - tada studenti - Hrvojka Begović, Dado Ćosić i Adrian Pezdirc danas su članovi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a uz njih glume i Sara Stanić te Lukrecija Tudor. Predstava je dobila izvrsne kritike.

Predstava ‘Tihi obrt’ temelji se na zadanoj temi o djevojci koja traži posao, ali ga, naravno, ne može naći, uz obilje okolnih likova koji će kompletirati šizofreni buket egzistencijalnih nada i beznadne depresije. Žanrovski, ujedinjuje stanovitu crnu komiku nijemog filma s temeljnim problemima čovjekove egzistencije, te također začudni nadrealizam glumačkog pokreta kojim se želi pojačati efekt scenske radnje do granice apsurda. Ono što je u takvom postupku vrijedno za glumce jest što zaista mogu graditi svoje uloge kao Charlie Chaplin – polazeći od sebe i svoje sudbine – stvarajući tako predstavu na vlastitom iskustvu, kao crnohumornu egzistencijalnu razglednicu.

U profesionalnom smislu, ova izvedba pokazuje (jednako kao i studentska predstava ‘Tartuffe’) da je na pozornicu definitivno stupila nova i zanimljiva generacija glumaca koja će svakako predstavljati budućnost teatra u Hrvatskoj.