ŠTO JE UM BEZ SADRŽAJA

'The Possibilities are Endless' pobjednik SPFF-a

07.08.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Britanski film 'The Possibilities are Endless' autora Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla pobjednik je šestog izdanja Solo Positivo Film Festivala namijenjenog dokumentarnim glazbenim filmovima, koji je zatvoren u četvrtak navečer u Opatiji

Filmska je to priča o Edwynu Collinsu, tekstopiscu koji je doživio moždani udar, snažnu eksploziju u mozgu koja mu je doslovno izbrisala sadržaj uma. Nakon međunarodne karijere priznatog tekstopisca, izgubio je sposobnost govora i mogao je izgovoriti samo dvije rečenice: 'Mogućnosti su beskrajne' i 'Grace Maxwell'.

Žiri je nagradu dodijelio ovom filmu zbog vrlo radikalnog pokušaja u stvaranju filma, kojim se pronalaze slike unutarnjeg života glazbenika, koje govore o tome kako glazba može probuditi ljude iz mraka, navedeno je tijekom dodjele nagrade.

Gledatelji su najboljim ocijenili srbijanski film 'Živan pravi punk festival' Ognjena Glavonića, prikazan posljednje večeri festivala. Glavonić je za ovaj dokumentarni film o punk-rock pjesniku Živanu, koji šestu godinu za redom priređuje punk festival u vojvođanskom selu s mnogo entuzijazma, ali s premalo novca i malo gledatelja, osvojio nagradu žirija za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju kameru dobio je film 'Midsummer Night's Tango' Viviane Blumenschein, a najbolji scenarij je, po ocjeni žirija, onaj filma 'Orion: The Man who could be King' Jeanie Finlay.

Stručni žiri činili su redatelji Uli M. Schueppel iz Njemačke, Antonio Nuić iz Hrvatske i Ivan Gergolet iz Italije, a izbornik festivala je bio redatelj Zoran Pezo.

Živan Pravi Pank Festival

Na programu festivala, na tri lokacije u Opatiji i to Ljetnoj pozornici, galeriji Juraj Šporer i terasi hotela Royal, od 1. kolovoza je prikazan 21 film u konkurenciji, tri izvan konkurencije te program bosanskohercegovačkih dokumentarnih filmova, s obzirom na to da je BiH bila zemlja partner ovogodišnjeg festivala. Važan dio festivala je i glazbeni program, na kojemu su nastupili Soulfingers, Plavi orkestar i Ljetno kino.

Dosadašnjih pet izdanja festivala održavali su se pod nazivom Starigrad Paklenica Film Festival u tom podvelebitskom mjestu, a preseljen je u Opatiju zbog rasta festivala i nužnosti snažnije infrastrukture te je dobio novo ime.