OMALOVAŽAVANJE ZAPOSLENIKA

Teške optužbe za mobbing na račun ravnateljice KIC-a

04.10.2013 u 17:36

Bionic
Reading

'Da u sebi nema zla, ova priča bi bila gotovo zabavna', kazao je umjetnik Siniša Labrović na konferenciji za medije održanoj zbog otkaza Mariji Borovičkić, stažistici koja je osam mjeseci besplatno radila u Galeriji Forum, i mobbinga koji je nad njom i ostalim zaposlenicima vršila ravnateljica Kulturnog informativnog centra (KIC) Gabrijela Krmpotić Kos

Gabrijela Krmpotić Kos

Ravnateljica KIC-a u razgovoru za Večernji list kao razlog izbacivanja Borovičkić navela je nezadovoljstvo njezinim radom. Kontaktirali smo s njom te je navela da će se detaljno očitovati o cijelom slučaju nakon što ozdravi.

Svi okupljeni na press konferenciji održanoj u prostoru HDLU-a u Zagrebu mogli su steći dojam da je rad u Galeriji Forum u najmanju ruku nadrealan, da se odvija prema često vrlo neobičnim odlukama ravnateljice KIC-a Gabrijele Krmpotić Kos te da su optužbe i omalovažavanja uobičajen dio dnevne rutine.

Razlog održavanju konferencije za medije slučaj je Marije Borovičkić, mlade povjesničarke umjetnosti koja je od siječnja pa sve do rujna ove godine radila u Galeriji Forum.

U početku se prijavila kao volonterka da bi joj već u veljači Krmpotić Kos ponudila stažiranje po Mrsićevu modelu za 1600 kuna, na što je, ističe Borovičkić, drage volje pristala.

'Od veljače sam bila uvjerena da je pokrenut proces za stažiranje. U svibnju sam ravnateljicu molila makar minimalan honorar i slučajno u tajništvu otkrila da dokumentacija nije ni predana iako je ravnateljica tvrdila da papiri putuju od ureda do ureda', rekla je Borovičkić.

Na sastanku održanom u rujnu, na kojem je prisutan bio i njezin mentor i voditelj Galerije Forum Antun Maračić, situacija je eskalirala i Borovičkić je istjerana iz Galerije.

'Sve je eskaliralo izbacivanjem gospodina Maračića i mene te molbom da predam ključeve koje nisam imala kod sebe, zbog čega je Krmpotić Kos pozvala policiju i promijenila sve brave u Galeriji', rekla je mlada povjesničarka umjetnosti.

Tu je priču potvrdio voditelj Galerije Forum Antun Maračić, kazavši da je došao na press konferenciju zato što smatra da je to jedina moralno ispravna stvar koju može učiniti unatoč ravnateljičinim prijetnjama.

'Ravnateljica je zaprijetila sankcijama ako se pojavim jer se presica održava tijekom radnog vremena', rekao je.

Maračić je potvrdio da je i sam već dulje vrijeme predmet omalovažavanja Krmpotić Kos.

'Događa se permanentno omalovažavanje mene kao voditelja, događaju se zabrane plakata, zabrane davanja intervjua bez odobrenja ravnateljice, blokiranje komunikacije s Ministarstvom kulture, kašnjenja u isplatama honorara i slične situacije', rekao je Maračić, dodavši da sve to bitno usporava rad Galerije.

Maračić i Labrović
složili su se u tome da nikada nije bilo zamjerki na rad Marije Borovičkić, već naprotiv - pokazala je izuzetno zalaganje i stoički podnosila često brutalno obraćanje ravnateljice.

Osvrnuvši se na slučaj s pozivom policije, Maračić je rekao: 'Marija je tretirana poput zadnjeg kriminalca, što je u potpunom kontrastu s njezinim karakterom.'

Slična loša iskustva imale su i dvije mlade kustosice, Lea Vene i Dubravka Gasparini, kojima je ravnateljica otkazala suradnju, a da ih o tome nije ni obavijestila, iako su od Grada dobile 15.000 kuna za svoj program. Krmpotić Kos je ta sredstva potom jednostavno prenamijenila.

Labrović je istakao da ovo nije prvi pokušaj uvođenja reda u vodstvo Galerije Forum, odnosno rad ravnateljice KIC-a, no da je ovo svakako prvo obraćanje javnosti jer je svako nastojanje iznalaženja mirnog rješenja palo u vodu.

On se i sam našao na sastanku s Krmpotić Kos na kojem je, kako kaže, uporno skretala s teme.

'Rekla je da je iznenađena mojim dolaskom i da je mislila da ćemo razgovarati o programu te da se nećemo sporiti samo zbog jedne djevojke, što me neugodno iznenadilo', rekao je Labrović.

Dodao je i da je kao razlog izbacivanju Marije ravnateljica Krmpotić Kos navela manjak sredstava iako u slučaju stažiranja 1600 kuna isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje te ona Galeriju ne košta ni kune.

Još je bizarniji ravnateljičin plan da za isti posao uzme studenta preko Student servisa, čiji bi honorar onda isplaćivala Galerija.

Na kraju je Labrović istaknuo da je o ovom slučaju obaviješten i pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Ivica Lovrić, a Borovičkić je pokrenula i sudski proces.