HRVOJE HRIBAR:

'HAVC napadaju bivši dužnosnici komunističkog sustava'

13.01.2017 u 20:33

Bionic
Reading

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata poslala je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu tvrdi da se u HAVC-u odvija korupcija preko zataškavanja nalaza Državne revizije. Nakon odgovora ministrice Obuljen Koržinek, stigao je odgovor ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u petak je u Vukovaru, komentirajući otvoreno pismo Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, izjavila kako ona zna da je revizija u HAVC-u u tijeku te da konačni nalaz nije vidjela.

'Da je zaključena, ja bih valjda dobila taj nalaz. Znam da je u tijeku, ali ja barem konačni nalaz državne revizije još uvijek nisam vidjela', rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar u svom je odgovoru bio znatno oštriji, optuživši najbliže suradnike gospođe Gregurić da su bivši dužnosnici komunističkog sustava, političkog i sigurnosnog, te sudionici audiovizualnih djela koja su, za razliku od HAVC-a,  uzrokovala Hrvatskoj vidljivu štetu.

Reagiranje Hrvoja Hribara na otvorena pisma Zorice Gregorić i 'koordinacije udruga stradalnika' prenosimo u cijelosti.

'Novo pismo (ono današnje, prethodno je upućeno jučer) koje pojedinačno potpisuje Zorica Gregorić iz Zagreba, sastavljeno je kao dinamični preplet karakterističnih osobnih, pravnih, moralnih i ideoloških diskvalifikacija te fabrikata.

Prema spomenutom pismu HAVC je navodno 'koruptivno, javno štetno, protuzakonito te ideološki kvarno (antihrvatsko, velikosrpsko itd.) javno tijelo, nad kojim valja izvršiti žurne penalne sankcije, radi neodgodive zaštite nacionalnih interesa. Paljbored kleveta i teških riječi svojstvenih za obraćanja Zorice Gregurić, ovaj put služi u svrhe prijetećeg nasrtanja na zakoniti proces imenovanja Upravnog odbora HAVC-a, za koji se Z. Gregorić preporučila svojom natječajnom prijavom HAVC-u, podnesenoj u vjeri da kvalifikacijama zadovoljava uvjete za člana Upravnog odbora, kako ih navodi Zakon o audiovizualnim djelatnostima.

Bez obzira kako će završiti nadmetanje Zorice Gregorić i njezine skupine u nastojanju za preuzimanjem 'dionica' HAVC-a, zabrinjava smionost kojom potpisnica ističe rasprostranjenost svoje organizacije i njezinih navodno 'domoljubnih' pripadnika iz redova Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova (iz redova policije), Državnog ureda za reviziju i drugih prozvanih javnih institucija. Jednako sablažnjava njezina javna hvala njihovom revnosnom sudjelovanju u podrivanju ustanove HAVC-a, koliko i vjerodostojnosti njihovih vlastitih zakonskih ovlaštenja.

Iz saznanja proizašlih iz službenog postupanja temeljem prijava protiv organizirane skupine Zorice Gregurić i njihovih nedjela, razvidi se identitet osoba kojima je gospođa Gregurić okružena. Tek će javna objava tih imena i prezimena objasniti realne motive ove udružene organizacije te posvemašnju nerealnost pozivanja na antikomunističke strasti. Najbliži suradnici i tekstopisci gospođe Gregurić bivši su dužnosnici komunističkog sustava, političkog i sigurnosnog, te sudionici audiovizualnih djela koje su za razliku od HAVC-a uzrokovali Hrvatskoj vidljivu štetu.

HAVC je svojim djelovanjem tijekom zadnjih godina Državnom proračunu Republike Hrvatske donio značajnu financijsku dobit, svojoj domovini značajnu međunarodnu afirmaciju, a filmskom stvaralaštvu osigurao razvoj, osiguravajući oba preduvjeta: materijalnu podršku koliko slobodu stvaranja i uključena visoka mjerila.

Navodne zakonske i proceduralne povrede koje se nasumično navode u 'javnim pismima Zorice Gregurić', tiču se neokončanih postupaka i utvrđenja, čiji hodogram zahvaljujemo propisanim rokovima i procedurama.

Prijedlog iznesen u jučerašnjem i današnjem pismu, kojim se za predmet HAVC kani zainteresirati Hrvatski sabor, Predsjednika Vlade i Predsjednicu Republike Hrvatske iznimno podržavamo, u želji da se rasvijetli paradoksalni niz pravnih zabuna, zlonamjernih tumačenja i neistina koji se tendenciozno generiraju oko iznimnog i uspješnog europskog projekta koji smo realizirali na negostoljubivom tlu hrvatskog javnog sustava, usprkos njegovoj tromoj dinamici.'