SERIJA NA PICKBOXU

Tepaju im da su par koji je Ameriku naučio voditi ljubav

16.01.2015 u 11:06

  • +4

Doktori za seks

Izvor: Promo fotografije / Autor: Max TV

Bionic
Reading

Nova serija na Pickboxu škakljivi je, kvazi-povijesni igrokaz o timu znanstvenih pionira koji su pokušali promijeniti američke stavove o seksu, a istini za volju mogla bi vas uzbuditi na više razina.

Snimljena prema knjizi "Masters of Sex" izvjesnog Thomasa Maiera, priča o usponu Williama Mastersa, ginekologa odmetnika koji se usudio proučavati seks u laboratorijskim uvjetima, s ljudskim subjektima u St. Louisu 1950-tih godina. Zbog bojazni od groznog skandala, Masters svoj projekt odrađivao u tajnosti, dok nije imao sreću da zaposli seksualno oslobođenu samohranu majku Virginiu Johnson, kao sekretaricu s velikim ambicijama, obdarenu (sram vas budi) društvenim vještinama koje doktor nije imao.

Par koji je Ameriku naučio voditi ljubav

Masters i Johnsonova ubrzo postanu intelektualni partneri, ali i ljubavnici, što je, dugo bila skrivana činjenica o paru. Kada su nakon 10 godina prikupljanja podatka objavili svoje istraživanje koje je objašnjavalo fiziologiju orgazma, zagovarali zdrav seksualni život i zauvijek završili s medicinskim čistunstvom i laganjem, preko noći su postali zvijezde cijele Amerike. Javnost im je tepala kao "paru koji je Ameriku naučio voditi ljubav"

Učinite to za znanost

Sve to zvuči kao romantična, zabavna priča i na trenutke "Doktori za seks" to stvarno jesu, dok Johnson (glumi je odlična Lizzy Caplan) nagovara liječnike i sestre u bolnici, da se prepuste strastima u korist znanosti. Scene seksa su prilično zabavne, čak i kad je samo riječ o masturbaciji s brdom senzora zalijepljenih za kožu pacijenta, dok doktori mrmljaju o "rigidnosti bradavica". Zbog istog perioda u kome se odvija radnja, "Doktori za seks" na trenutke izgledaju kao "Momci s Madisona s benefitima", ali ubrzo shvatite da su napetiji, dublji, pa čak i uznemirujući. Zanimljivo je da mnoga pitanja o ljudskoj seksualnosti koja se provlače kroz seriju i dan danas nemaju adekvatan odgovor ili se isti prešućuje zbog raznih licemjernih moralno-vjerskih dogmi.

Hoćete vrećicu?

Serija nije baš uvijek vjerna povijesnom originalu, već su neki dijelovi mijenjani, a likovi dodavani zbog drame, ali na trenutke su te izmjene zapravo manje čudne od stvarnosti. U stvarnosti su subjekti pokusa nosili papirnate vrećice preko glave dok su radili whoopie, kako bi izbjegli identifikaciju. Svi likovi u "Doktorima za seks" lažu sami sebi, od gej muškarca koji ide na elektrošok terapiju kako bi se izliječio, preko odlične Sarah Silverman kao lezbijke koja glumi da je hetero, do samih glavnih junaka čija se profesionalna veza pretvara u ljubavnu, a oni si lažu da je samo riječ o istraživanju, skrivajući opasne osjećaje iza seksa bez obaveza.

Dio šarma ove serije je i u tome što nam Dr. Masters baš nije simpatičan. Prilično hladan, dominatni lik, odgovoran je za najgore scene iz braka u bližoj televizijskoj povijesti, za što je zaslužan odlični Michael Sheen, kome je prekrasna Lizzy Caplan upravo savršena suprotnost bez koje bi ovoj seriji falilo kemije.

Kompletne prve dvije sezone 'Doktora za seks' gledajte ekskluzivno na Pickboxu