IZLOŽBA

Tajanstvena zagrebačka umjetnica OKO i Sanja Iveković u New Yorku

27.03.2015 u 17:04

Bionic
Reading

Na izložbi "So You Want to See" ("Dakle, želite vidjeti"), koja se u newyorškoj galeriji E-flux otvara 17. travnja, među šest odabranih umjetnica dvije su iz Hrvatske - tajanstvena, ali afirmirana zagrebačka umjetnica urbane kulture OKO i Sanja Iveković, jedna od najznačajnijh domaćih suvremenih umjetnica.

zložba, koju je postavio zagrebački kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga), okuplja umjetnice različitih generacija i geografskog podrijetla, čiji radovi unatoč različitim povijesnom i društvenom kontekstu u kojima su nastajali, svjedoče o njihovim paralelnim preokupacijama, najavljeno je na internetskim stranicama galerije.

Dok se mnogi radovi bave pitanjima ženske borbe za emancipaciju i ravnopravnost, pod povijesnim i suvremenim uvjetima, izložba se fokusira na različite pristupe načina gledanja i promatranja te pokušava prikazati odnose između onog što odbijamo i što želimo vidjeti. Raspored, kolaž, kritična suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa, i kombiniranje različitih kulturnih referenci su među glavnim strategijama koje umjetnici na izložbi koriste u cilju da se suoče i sruše percepciju onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo, dodaje se.

Svoje će radove predstaviti još američka umjetnica s berlinskom adresom Rajkamal Kahlon, ruska umjetnica Victoria Lomasko, čileanska pjesnikinja, performerica i politička aktivistica Cecilia Vicuna i argentinska vizualna umjetnica Carla Zaccagnini, koja živi i radi u Brazilu. Sanja Iveković, prva žena jugoslavenske i hrvatske umjetničke scene koja je jasno izrazila svoj feministički stav, u svom radu na izložbi istražuje sliku koja se očekuje od žena kao nekoga tko nije neprimjeren ili čak opasan, a u odnosu sa slikom ženstvenosti koju nameću masovni mediji.

OKO, koja živi u Londonu i Zagrebu, prepoznatljiva je po svojoj uličnoj umjetnosti kojom ostvaruje fantazmagorične prizore, istodobno duhovite i zbunjujuće. Ta akademski obrazovana umjetnica više je od desetljeća tajno izrađivala instalacije na ulicama koristeći grafičke tehnike poput linoreza, bakroreza i crtanja.

Zaccagnini se referira na prosvjedne napade sufražetkinja na umjetnička djela u muzejima početkom 20. stoljeća, Cecilia Vicuna koristeći metodu izravnog intervjua na ulici s pitanjima o ulozi umjetnosti u politički turbulentnim vremenima radi akciju koja je u isto vrijeme politička i poetska, Rajkamal Kahlon povezuje povijesni i suvremeni imperijalizam, a Victoria Lomasko se bavi društvenim sukobima u Rusiji, uključujući moderno ropstvo, situaciju s prostitutkama i unutarnji kolonijalizam.

Umjetnička organizacija E-flux osnovana je u New Yorku 1998., a to je i međunarodna mreža koja koja o programima s područja suvremene umjetnosti u cijelom svijetu dnevno putem svoje mailing liste obavještava oko 90 tisuća međunarodnih članova, većinom likovnih profesionalaca.

S vremenom je ta organizacija počela osmišljavati niz posebnih projekata u obliku edukativnih platformi i različitih umjetničkih projekata s kojima gostuju na važnim svjetskim izložbama. Prije desetak godina otvara svoj prvi galerijski prostor i postaje jedna od najutjecajnijih newyorških neprofitnih institucija.

Kolektiv "What, How & for Whom" osnovan je 1999. sa sjedištem u Baselu i Zagrebu, a njegovi su članovi Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić, Sabina Sabolović te dizajner i publicist Dejan Kršić. Njihova izložba u New Yorku bit će otvorena do 6. lipnja.