NAJBOLJI GLUMCI

Sviličićevom 'Takva su pravila' tri nagrade na festivalu u Stockholmu

15.11.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Film "Takva su pravila" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića osvojio je tri nagrade na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu - Jasna Žalica osvojila je onu za najbolju glumicu, Emir Hadžihafizbegović za najboljeg glumca, a Crystel Fournier za najbolju kameru, dok se s nagradom, onom za najbolji kratki film, vraća i "Kokoška" Une Gunjak.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u petak navečer je priopćio kako je festivalski žiri nagradu Jasni Žalici obrazložio pohvalama da je ona "utjelovljenje odmjerenosti koja nas navodi da suosjećamo s njenim likom i suprugom njenog lika". "Njen rad je snažan dokaz toga da nas dobra priča i nepokolebljiv nastup spajaju s iskustvom pojedinca na nepoznatom mjestu i u nepoznatoj situaciji", naveo je žiri u svojoj odluci.

Nagradu za najboljeg glumca Emir Hadžihafizbegović osvojio je zbog toga što sjajno ocrtava životno iskustvo minimalnim gestama i jakom, strastvenom prisutnošću, dok je Crystel Fournier žiri osvojila svojom elegancijom u kojoj fotografija odgovara i poboljšava priču, i to sa filmovima "Takva su pravila" i "Djevojaštvo" francuske redateljice Céline Sciamma.

"Takva su pravila" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.


Nagradu za najbolji kratkometražni film na istom festivalu osvojila je "Kokoška" Une Gunjak, kojoj je ovo 14. festivalska nagrada. Žiri je film nagradio zbog toga što je "redateljica mladim glumicama dala priliku da sjaje i činjenice da je svojim filmom gledatelje uspjela natjerati da u kratkom vremenu osjete kompleksnu stvarnost rata kroz oči šestogodišnje djevojčice".

Film o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Režiju i scenarij potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a.

Međunarodni filmski festival u Stockholmu održava se od 1990. godine, a ove se godine održava od 5. do 16. studenog i prikazuje preko 150 filmova iz cijelog svijeta.