POSLJEDNJA SEZONA

Svijet se trese zbog povratka 'Igre prijestolja': Ovo su prve kritike uglednih svjetskih medija

15.04.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon što je premijerno prikazana prva epizoda posljednje sezone megapopularne serije HBO-a 'Igra prijestolja' donosimo neke od prvih kritika i reakcija

Prva epizoda osme sezone 'Igre prijestolja' nazvana je jednostavno 'Winterfell' ili 'Oštrozimlje' i, prema Eriku Kainu iz Forbesa, 'veličanstven je povratak'.

'Većina epizode bavi se ponovnim susretima, kako radosnim, tako i neugodnim', piše Kain i dodaje da je tempo pomalo spor, ali da se radi o pripremanju scene za sve što dolazi.

'Jako sam uzbuđen oko toga što se sprema idući tjedan. Bio sam jako nervozan uoči ove sezone zbog brojnih problema iz prethodne, ali ovo je odličan start. Žao mi je jedino što imamo još samo pet nastavaka do završetka serije', piše Kain.

Judy Berman iz Timea, s druge strane, nije oduševljena. Prva epizoda joj je ponovni sastanak disfunkcionalne obitelji koji nikako da završi, piše.

'Prikladno je da 'Igra prijestolja' osmu i posljednju sezonu, nakon mučnih 20 mjeseci čekanja, počne epizodom prepunom dugo očekivanih ponovnih susreta. Nazvana 'Oštrozimlje', istovremeno je priznanje fokusu na Sjever, ali i prvoj epizodi serije 'Zima dolazi' iz 2011. Svi preživjeli Starkovi (uključujući Targaryena koji nije svjestan da je Targaryen) prvi su put nakon prve sezone zajedno pod istim poznatim krovom prekrivenim snijegom. Bio je to trenutak koji su obožavatelji željno očekivali i bio je frustrirajuće antiklimaktičan', zaključuje Berman, kojoj se sviđa što su svi ti ključni susreti natrpani u pedesetak minuta.

Skeptična je i oko nastavka sezone.

'Iz nekog razloga, 'Igra prijestolja' posljednje dvije sezone pokušava u 13 epizoda pokazati ono za što bi inače trebalo barem njih 20. Epska priča koja je bila najbolja kad je strpljivo razvijala likove i detalje sada jurca punom brzinom prema finalu, kao što vojska Bijelih hodača jurca kroz ostatke onoga što je nekoć bio Zid', zaključuje Berman.

  • +8
Serija 'Igra prijestolja' Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO

Brianu Lowryju iz CNN-a premijerna epizoda, s druge strane, puno obećava.

'Igra prijestolja' je nepredvidiva zvijer i moguće je da neće ispuniti očekivanja. Ali ako je prva epizoda osme sezone ikakva naznaka, baš poput onog vrtoglavog spoja Jona i Daenerys, onda nas u preostalih pet nastavaka očekuje istinski divlja vožnja', piše Lowry.

'Napokon se možete opustiti', poručuje Kelly Lawler iz USA Today.

'Malo se koji pop-kulturni događaj iščekivao ovoliko koliko se čekala osma i finalna sezona 'Igre prijestolja'. Pompa oko nedjeljne premijere bila je astronomskih razmjera pa je i mogućnost da legije obožavatelja ostanu razočarane također bila velika i veoma realna. Mnogi od tih fanova vjerojatno su već od prvih trenutaka očekivali vatru, smrt i razaranje. Takvi bi mogli biti razočarani nježnim i tipičnim otvaranjem sezone koji uspijeva u onome što je premijera svake dosadašnje 'Igre prijestolja' činila: bavi se likovima, lokacijama i odnosima te postavlja scenu za velike stvari koje slijede', ocjenjuje Lawler.

'Igra prijestolja' apsolutno je sjajno odrađen posao u okvirima današnjeg doba. Zabava je koja se ni na jednom dijelu priče ne zadržava dulje nego što treba da bi se prenijela ideja. Vraćati se na seriju kakva je nekoć bila, a više nije, čini se besmislenim. Na koncu, ovo je drama koja je, još od onih prvih dana kad su se epizode lagano rastezale i kad se kraj nije ni nazirao, uvijek bila posvećena priči o dubinskoj promjeni', piše Daniel D'Addario za Variety.

Prva epizoda osme, ujedno posljednje sezone HBO-ve serije 'Igra prijestolja', u Hrvatskoj je dostupna putem usluge HBO GO od 15. travnja. Kanal HBO imat će premijeru istovremeno s američkom premijerom, dok će novi nastavci slijediti ponedjeljkom.

Kao najgledanija serija u povijesti HBO-a i svjetski televizijski fenomen, 'Igra prijestolja' je do danas osvojila brojna priznanja, uključujući čak 47 Emmyja.

Režiju nove, osme sezone, koja će imati šest epizoda, potpisuju David Benioff i D. B. Weiss, David Nutter i Miguel Sapochnik. Uz Benioffa i Weissa, scenaristi posljednje sezone su Bryan Cogman i Dave Hill.