JESTE LI ZNALI OVO?

Otkrivamo vam koje su povijesne ličnosti inspirirale autore 'Igre prijestolja' za likove u seriji

15.04.2019 u 10:13

Bionic
Reading

Svi koji su dobro upoznati s tematikom i radom autora hit serije 'Igri prijestolja', otkrili su da je George R. R. Martin svoju inspiraciju pronašao u nekim davnim vremenima, a evo kojim je povijesnim ličnostima bio inspiriran kad je stvarao svoje likove

Možda neki misle kako je napisati neki scenarij doslovce čas posla, no na tisuće scenarista diljem svijeta itekako je svjesno da je to mukotrpan posao. Za svako novo djelo potrebno je posebno se pripremiti, a često je potrebno i biti dobro upoznat s povijesti, povijesnim činjenicama i detaljima kako bi vjerodostojno prenijeli i prepričali neka događanja.

Čini se da je u povijesti svoju inspiraciju pronašao i George R. R. Martin, autor sage 'Igra prijestolja', čija se premijera posljednje sezone s nestrpljenjem iščekivala u cijelom svijetu. Dobri poznavatelji serije, ali i povijesti, našli su neodoljive poveznice s nekim imenima koji su obilježili povijest, a evo o kome je riječ.

  • +8
Serija 'Igra prijestolja' Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO

Vilim I. Osvajač

Jedan stvarnih monarha, za kojeg su svi uvjereni da je inspirirao Georgea R. R. Martina, za 'Igru prijestolja', zasigurno je bio vladar 11. stoljeća - Vilim I. Osvajač, normandijski vojvoda i engleski kralj koji je izveo zadnju uspješnu invaziju na Britaniju. Inače, Vilim I. Osvajač 'oteo' je engleski tron kralju Haroldu i to na brutalan način, upravo nakon invazije 1066. godine. U svojim djelima, Martin često piše o osvajačima koji su 'prešli more' kako bi preuzeli tron, a Vilim je napravio upravo to.

Atila Bič Božji

Još jedna sličnost, ovaj put lika Khala Dragoa, kojeg je utjelovio Jason Momoa, pronađena je u petom stoljeću i to u Atili, koji je bio jedan od najvećih osvajača u povijesti i najčuveniji među barbarskim vođama u doba seobe naroda. Dovoljno govori da je imao nadimak Bič Božji, a ujedinio je sva hunska plemena i narode od Volge do teritorija današnje Njemačke.

Zanimljivo je da je bio zaručen s Honoriom, koja se na sve načine pokušala osvetiti svom bratu caru Valentinijanu. Naime, Honoria je uhvaćena da je u vezi sa slugom, on je pogubljen, a Honoria, koja je ostala trudna, izolirana od javnosti. U naletu bijesa poslala je poruku Atili i zamolila ga da postane njezin vitez, što je on protumačio kao bračnu ponudu. Kao miraz za vjenčanje zatražio je polovicu Zapadnorimskog Carstva. Umro je godinama kasnije na dan vjenčanja, s mladom, atraktivnom djevojkom, vjerojatno otrovan i prema legendi pokopan u tri kovčega: zlatnom, srebrnom i željeznom.

Anne i George Boleyn

Sličnosti s Anne Boleyn i njezinim bratom Georgeom itekako se mogu pronaći u likovima Cersei i Jaimea Lannistera. Anne je inače bila druga žena Henryja VIII, no kada je braku 'odzvonilo', lijepa kraljica postala je iznimno bliska sa svojim odanim bratom. Među jednom od optužbi, tijekom suđenja Anne boleyn 1536., našla se i ona za incest s bratom, iako su oboje to negirali tvrdeći kako je to kraljeva izmišljotina samo kako bi se mogao i treći put oženiti.

Kleopatra

Iako se o tome pisalo puno više u knjigama, negoli i u samoj seriji, no članovi kraljevske loze Targaryen u svojoj su dinastiji često prakticirali incest, a sve kako bi svoju krvnu lozu održali 'čistom'. Baš to radili su i drevni Egipćani - Kleopatra je tako bila kći Ptolomeja XII i Kleopatre V., koja mu je bila ili sestra ili nećakinja. Kada je on preminuo, Kleopatra je počela vladavinu sa svojim mlađim bratom i budućim suprugom Ptolomejem XIII, no to nije uspjelo. Brat joj je preminuo nakon što se utopio u rijci Nil, nakon što su se njih dvoje zakrvili i zaratili.

Vilim II. Riđi, engleski kralj

Samo zato što si nemilosrdan, opčinjen ratovima i poznat kao kralj koji nema straha, to ne znači da će tvoji nasljednici biti isti, niti da će te naslijediti na tronu. Kralj William II., sina Vilima II. Riđeg, poginuo je u šumi tijekom lova, pod sumnjivim okolnostima. Slična sudbina zadesila je Roberta Baratheonau seriji, kojeg je usmrtio vepar nakon što mu ga je mladi Lannister opio vinom.

U slučaju kralja Williama II., kobna je bila strijela, koja ga je pogodila u pluća, a umjesto da mu pomognu, njegovi su se pomoćnici razbježali. Tijelo je tek kasnije pronašao seljak i dojavio obitelji. Moderni povjesničari tog su kralja uvijek nazivali nasilnikom s nimalo dostojanstva ili milosti prema narodu, koji nije imao nimalo morala, a kroz povijest se često spominjalo kako je uživao u sodomiji.

Marija od Tecka, supruga kralja Georgea V.

Jedna od povijesnih žena, koja ga je zasigurno inspirirala, bila je i supruga kralja Georgea V., ujedno i baka kraljice Elizabete II, rođena 1867. kao Marija od Tecka. Bila je sasvim obična djevojka iz beznačajne kraljevske kuće koja je je dobila priliku i najveću nagradu u životu - udati se za budućeg kralja Engleske.

Princ Albert Viktor, poznatiji kao vojvoda od Clarencea, nije bio niti pretjerano pametan niti ljubazan, a i danas se šuška kako je upravo on bio serijski ubojica Jack Trbosjek. Bilo kako bilo, on je u 28. godini života umro od upale pluća, i Mariji su se svi planovi pomrsili, no ne zadugo. Budući da je on imao mlađeg brata Georgea, upravo se za njega i udala 1893. godine u kraljevskoj kapelici u St. James Palace. Baš poput Margaery Tyrellu 'Igri prijestolja', i Mary je svim silama željela postati kraljica.