DANI SRPSKE KULTURE

Svetislav Basara u Zagrebu

03.12.2010 u 11:59

Bionic
Reading

"Dani srpske kulture", kulturna manifestacija koja služi kao platforma kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, održat će se s filmskim i kazališnim programom od 4. do 6. prosinca u Zagrebu, u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Tijekom prva dva dana u kinu "Europa" prikazat će se retrospektiva filmova redatelja Marka Babca, koja se organizira u suradnji s Kinotekom Jugoslavije i nagrađivani studentski filmovi s Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda, a hrvatsku premijeru imat će film "Beogradski fantom" Jovana Todorovića, snimljen prema istinitom događaju iz 1979. kada je jedan mladić ukrao porsche i deset noći zaredom izluđivao policiju koja ga nije mogla dostići svojim "zastavama".

Za vrijeme trajanja filmskog programa, koji je besplatan, beogradska ulična umjetnica TKV - The Kraljica Vile prvi će put izložiti svoje radove u Zagrebu, u predvorju kina "Europa".

U ponedjeljak, 6. prosinca, u Teatru &TD izvest će se kazališna predstava "Hipertenzija" u režiji Svetislava Basare i produkciji Kulturnog centra Inđija, koja je na redovitom reperotaru beogradske scene "Kult". Basara je jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih književnika i autor teksta za predstavu, a u svom novom komadu donosi "apsurdno-istinitu priču punu grotesknog i paradoksalnog humora", stoji u obavijesti Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta". Uoči predstave u kazališnom kafiću Teatra &TD održat će se razgovor s autorom predstave.

Dani srpske kulture održavaju se od 2006. s ciljem reafirmiracije srpsko-hrvatske kulturne suradnje, poticanja recipročnih programa hrvatske kulture u Srbiji te obogaćivanja kulturne ponude, a naglasak im je na recentnoj, živoj, intrigantnoj umjetnosti, koja ima zapažen odjek u vlastitoj kulturnoj sredini.