NAKON DUGIH PRIPREMA

Svečano otvoren jubilarni, 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

21.06.2020 u 00:25

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u Šibeniku je u subotu navečer otvoren jubilarni 60. Međunarodni dječji festival, a otvorila ga je Katja Krnčević, gospođa koja je radila na prvom Festivalu davne 1958. godine, a u tome su joj pomogle i njezine dvije unuke

Nakon podizanja festivalske zastave, gradonačelnik Šibenika Željko Burić pozdravio je svu djecu grada Šibenika, svu djecu svijeta, zadovoljan što su uspjeli organizirati festival nakon dugih priprema i mijenjanja planova zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

'Uspjeli smo organizirati 60. Međunarodni dječji festival, nismo htjeli odustati od njega, pa makar svaki gledatelj trebao stajati 15 metara jedan od drugog, ali moramo nastaviti biti odgovorni', poručio je Burić.

Ljetna pozornica na ovogodišnjem otvaranju Međunarodnog dječjeg festivala bila je bez tribina, a ulaz je bio slobodan pa su prve redove zauzeli mališani.

Na 60. MDF-u i Andrej Plenković

Ove je godine prvi put na otvorenju Festivala bio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Svake je godine Međunarodni dječji festival u Šibeniku pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske pa je tako i ove godine došao izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik za kulturu, Zdravko Zima.

'Budimo djeca, jer ona su zalog naše budućnosti. Budimo djeca u mjeri u kojoj su oni mjera kreativnosti, života i ljepote', rekao je Zima.

Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a Nina Obuljen Koržinek zahvalila je ravnatelju HNK u Šibeniku Jakovu Biliću i njegovim suradnicima na organizaciji i umjetnicima koji sudjeluju u jubilarnom 60-om festivalskom izdanju.

  • +21
Svečano otvoren 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Naši nacionalni festivali održavaju se u nekim drugačijim okolnostima, bez stranih gostiju, s puno hrvatskih umjetnika. Po ovom odazivu vidim da će se Šibenik kroz ova dva tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade. Želim vam da budete odgovorni, pažljivi, da uživate i da prenesete vašim prijateljima koji nisu mogli doći da Festival ide dalje i da ih čekamo ponovno sljedeće godine', poručila je Obuljen-Koržinek.

Potom su nastupili gosti iz Osijeka s predstavom 'Uspavanka za mišića' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Osječko kazalište otvorilo je jubilarni 60. Festival, baš kao što su otvorili i prvi 1958. Većina predstava će se održati na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

Program uključuje oko 110 programa, za razliku od lani kad ih je bilo 190, a na kraju će biti otkriven 'Spomenik djetetu' koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste kod crkve sv. Barbare.

Festival traje od 20. lipnja do 4. srpnja, a program Festivala moguće je pogledati na poveznici