TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Što je Disney+ nama i što smo mi njemu?

  • 18.06.2022 u 16:38

  • Bionic
    Reading

    TV kritičarka tportala malo je 'preroštala' ponudu novog streaming servisa u Hrvatskoj - Disneyja + i zaključila čemu taj novi mamac za gledanje filmova i serija može najbolje poslužiti.

    Normalno da nisam odoljela novoj streaming platformi Disney+. Znam, znam, sve je to pomalo životna pušiona jer te samo dovlači ekranu pa onda sjediš i blejiš umjesto da se penješ po planinama i plutaš morima kličući alaj je lijep ovaj svijet, ali svatko ima pravo unaprjeđivati svoju lijenost ako mu je gušt. A di ćeš većeg gušta nego kad ti netko kaže: 'Evo ti još jedne hrpetine serija i filmova koje možeš gledat dok se ne rastope boje, a najvjerojatnije ćeš zaspat s daljinskim u ruci prije nego što pregledaš šta ima i odlučiš se'. Nisam mogla odoljet ni zato što su imali spektakularno predstavljanje u Zagrebu kod Muzeja Mimara (točnije, NA muzeju). A i cijena pretplate je, ono, negdje između HBOMaxa i Netflixa pa se ne čini strašnom.

    I tako sam se našla pred početnom stranicom Disneyja+ jedne večeri ovog tjedna, iako me moja neobaviještena stara majka pitala: 'Je, pa kaj će ti sad pak to? Kaj nisi sve te crtiće s Mickeyjem Mouseom pogledala još u osnovnoj?' Al nemojmo joj zamjeriti. Ona pripada generaciji koja, kad želi reći da upravo gleda neki dobar film na HTV-u 1, kaže da ga gleda 'na jedinici', a ako gleda seriju na Novoj, onda je 'na četvorci'. To je generacija koja još drži klasičnu televiziju živahnom.

    Za nas sve ostale - eto, dakle, još jednog streaming servisa, koji, kako mi se čini na prvi, drugi i petnaesti pogled - ima dva ključna mamca za pretplatnike. Prvi je usmjeren na mlađu publiku i nazvat ću ga filmsko-crtićko-star-warovski, a drugi je usmjeren na iskusne bindžere, uglavnom sredovječne, koji će tu pronaći svoje stare bindžerske favorite koji su povučeni sa svih ostalih servisa. Sigurna sam da će mnogi prepoznati o čemu je riječ. Ono kad si taman pogledao osam od jedanaest sezona 'Moderne obitelji' pa je nestala s Netflixa taman na Novu godinu. Ili kad su te frendice taman nagovorile da pogledaš 'Uvod u anatomiju' pa nisi znala GDJE da je gledaš, osim razbrkanim redoslijedom na nekom od kabelskih kanala. Ili ono kad ti je iz kabelskog paketa nestao Discovery. Ili kad si za 'Futuramu' morao muljat s nekim VPN-om jer postoji samo na streaming servisu koji nije dostupan na našem zemljopisnom području. Ili već nešto takvo. E, sad to sve ima na Disneyju. Ili skoro sve. Nisam baš išla u dubinu i apokrifne naslove.

    • +5
    Disney+ launch u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: GORAN JAKUS

    Prve stvari na prvo mjesto pa ajmo o ovom filmsko-crtićko-starwarovskom dijelu. Ima sve Mandloriane, Skywalkere, Obi-Wan Kenobije i ine lucasovštine. Ne morate više 'posuđivati' fajlove od sumnjivih drugara s interneta da biste se rastapali nad baby Yodom i usput računalo zarazili kakvim panslavenskim porno-virusom. Zatim je tu i nešto filmskih naslova koji kao da su maločas igrali u kinima, kao recimo 'Smrt na Nilu' ili 'French Dispatch', a ekipa se hvali da će stalno dodavati nove filmove odmah nakon kinopremijera. Naravno, ni moja tehnološki neobaviještena majka nije bila sasvim u krivu pa je tu hrpa animiranih filmova - postoji čak i posebna rubrika 'Pixar', a ako je netko baš zajunio za Disney klasiku - sve je tu. I Pepeljuge i Mickey i svašta nešto.

    Od relativno recentnih naslova koji su mi privukli pozornost među serijama koje se nude, tu su 'Single Drunk Female', supersimpatična dramedija o mladoj ženi koja se liječi od alkoholizma, izvrsna whodunnit komedija 'Only Murders in the Building' sa Steveom Martinom, Martinom Shortom i Selenom Gomez, vampirski urnebes 'Kad padne mrak'. Za sve fanove superheroja postoji i poseban odjeljak Marvel, a od boljih i novijih naslova tu je 'Ms. Marvel', izvrstan fantazmagorični 'Moon Knight' te predobra 'WandaVision', koju preporučujem i onima koji nisu zakačeni na superheroje.

    Pregled naslova na Disneyju + Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    No meni je, kao iskusnoj sredovječnoj streamerici i bindžerici (od engleskog glagola 'binge', koji otprilike znači konzumirati nešto - pa i serije - u velikoj količini odjednom) - najveći mamac to što ovdje ima hrpetina starijih favorita koje sad mogu pogledat na miru, petsto epizoda tjedno ili dok se sama sebi ne zgadim od gutanja serija. Svašta tu ima - od 'Stažista' sa Zachom Braffom, 'Simpsona', kultne 'Futurame', beskrajnog 'Uvoda u anatomiju', globalno obožavane 'Moderne obitelji', neprežaljene i uvijek aktualne 'Buffy', još jedne serije koja je naprasno nestala s Netflixa prije nego što su je mnogi uspjeli pogledati do kraja - 'Kako sam upoznao vašu majku', legendarnih 'Dosjea X', šašave 'Ally McBeal', 'Firefly ... Ja već vidim da će meni to biti jedna od glavnih aktivnosti na ovoj platformi.

    E, sad - što mi se ne sviđa? Uglavnom je riječ o tehničkim i logističkim detaljima kao što je onaj koji su i sami najavili pri pokretanju servisa za HR - sadržaj je samo na engleskom, što će reći da nema hrvatskih titlova. Preglednost samog sučelja je ok - otprilike kao Netflixova, a bolja nego ona na HBOMaxu. Što se samih titlova tiče, po zadanom su postavljeni na presitne, ali mogu se podesiti na veće, istaknutije, u raznim bojama, s raznim podlogama i slične điđe-miđe, al neš brale na hrvatskom.

    Disney + u HR Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Ono što je pomalo iritantno jest to da se, dok gledaš pojedinu epizodu serije, ne može (ili nije jasno kako) prebaciti na sljedeću epizodu ili dobiti popis epizoda. Za sve to se mora vratiti na naslovnu stranicu serije. Isto tako, kada gledate na računalu i kada se serija automatski prebaci na sljedeću epizodu, izbaci vas iz full screena. Nisu sad baš neke mane zbog kojih bi čovjek prestao koristiti servis, ali pomalo ide na živce i djeluje kao bug.

    No kad se sve zbroji i oduzme, Disney + je definitivno konkurentan, ima hrpetinu zanimljivih novih i starijih sadržaja, cijenom je 'tu negdje' (mogao bi biti malo jeftiniji) i ako nas sve ne izgladni inflacija, predviđam mu solidan broj pretplatnika.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.