EMOTIVNI OPROŠTAJ

Doviđenja, kino Europa!

31.05.2019 u 09:34

Bionic
Reading

Zagrepčani su se 30. svibnja filmom redatelja Petera Bogdanovicha 'Posljednja kino predstava' oprostili od kina Europa, koji nakon 11 godina poslovanja zatvara svoja vrata te navodno ide u renoviranje, mada nitko ne zna kada i kakvo. Okupljanje u kinu bilo je vrlo emotivno, a na posljednju projekciju došlo je više ljudi no što ih je uspjelo nabaviti ulaznice

Uprava Zagrebačkog film festivala, koja je kino Europa vodila 11 godina 31. svibnja predaje ga Gradu Zagrebu.

'Budućnost tog važnog nezavisnog kina koje je godišnje okupljalo oko 100 tisuća gledatelja i dalje je neizvjesna jer osim najave renovacije za koju nije predstavljena projektna dokumentacija, niti su iz gradskog proračuna alocirana sredstva, nikakvi konkretni odgovori od gradskih vlasti nisu došli', navela je UO ZFF u priopćenju uoči posljednjeg okupljanja u kinu Europa.

Dodali su i kako njihova dosadašnja upozorenja na potencijalno štetne posljedice zatvaranja kina usred godine ('od otkazivanja planiranih programa i manifestacija, naglog prekida kontinuiteta posjećenosti do davanja preuranjenih otkaza zaposlenicima kina') nisu naišla na razumijevanje gradskih vlasti.

  • +11
Kino Europa Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Ja vam uopće ne mogu reći zbog čega je tolika mržnja upućena prema nama. Mi mislimo da smo sposobni zbog svih nagrada koje smo dobili, očigledno nekome nismo podobni. Nudili smo razne opcije i razne varijante. Pet milijuna u obnovu, preko deset milijuna za plaće, dakle mi Grad Zagreb nismo koštali ništa', rekao je na oproštajnom druženju predsjednik ZFF-a Boris T. Matić za RTL Direkt.

Kino je u posljednjih 11 godina postiglo status nezaobilaznog mjesta u kulturi grada Zagreba, a nakon što je Grad Zagreb najavio da se dosadašnji upravitelji kina Europa moraju iseliti iz prostora, vodstvo kina objavilo je pisma podrške predstavnika hrvatskih i europskih institucija i profesionalaca, među kojima su slovenski filozof Slavoj Žižek, američka glumica i kćerka Charlieja Chaplina Geraldine Chaplin, generalni direktor mreže Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux te tim Sarajevo Film Festivala.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra jučer je u Zagrebu predstavio svoj festivalski program i ponovio da mu je jako žao što se kino Europa zatvara.

'Zaista mi je žao da kino Europa u ovom trenutku prestaje s radom, to je veliko kino i ako se gase takve institucije kulture to je tužan dan za sve nas koji pripadamo generaciji koja je išla u kina i koja želi ići u kina. Nadam se da će se naći rješenje i da će kino Europa nastaviti s radom', istaknuo je.

Završni dio filmskog programa 'Doviđenja, kino Europa!' počeo je sinoć u 17 sati u dvorani Müller uz program Kino Bibijada i projekciju filma 'Zlogonje' Raška Miljkovića, a završio u 20 sati u velikoj dvorani projekcijom 'Posljednje kino predstave 'Petera Bogdanovicha, nostalgične drame o odrastanju u jednom teksaškom gradiću u pedesetim godinama.