DVOJAC MLAKAR-ZELJKOVIĆ

'Spotom za Connect dočarali smo neizvjesnu budućnost'

24.05.2010 u 16:11

Bionic
Reading

U povodu nagrade Golden Bra koju su osvojili na međunarodnom festivalu MAGDALENA 2010. u Mariboru, Mario Mlakar i Dražen Zeljković govore koje ih teme najviše zanimaju i što ih je zainteresiralo za video umjetnost

Inženjer elektrotehnike Mario Mlakar i student Grafičkog fakulteta Dražen Zeljković autori su spota za pjesmu 'Šta me čeka' grupe Connect koji je osvojio žiri ovogodišnjeg, 12. festivala International Creative Communications - MAGDALENA 2010.

Dražen Zeljković

'Dodijeliti glazbi vizualnu komponentu može biti velika čast, pogotovo ako je glazbeno djelo na mjestu', kazao je Mario Mlakar na pitanje o interesu za video umjetnost. Dodao je i da ga trenutno zanimaju i forme igranog, reklamnog, dokumentarnog, kao i eksperimentalnog filma.

U objašnjenju video rada autori su naveli da im je cilj bio naglasiti poruku pjesme o nesigurnoj budućnosti kroz direktne vizualne interpretacije teksta.

'Video spot za pjesmu grupe Connect 'Šta me čeka' temeljen je na realnim pogledima na svijet i realnim događajima iz života, što nam je po mom mišljenju dobro uspjelo, jer su se ljudi mogli poistovjetiti s kadrovima iz spota, tako da nismo imali problema s inspiracijom, kada se sve to događa oko nas', objasnio je Dražen Zeljković. Upravo ga teme iz osobnog života najviše zanimaju, dok Mlakaru trenutno pažnju plijene nasilje u 21. stoljeću, moderna kozmologija i implikacije, podsvijest i strah, te ples i pokret.

Unatoč odabiru profesija, Mlakar i Zeljković svojim pravim pozivom smatraju video umjetnost.

'Interes za video umjetnost sam otkrio indirektno, kroz freestyle rolanje koje sam počeo prakticirati kao desetogodišnjak na moru. Sastavni dio te moderne supkulture, kao i skateboarda i BMX-a i svih drugih oblika ekstremnih sportova, koji u najvišoj izvedbi postaju suvremena poezija u pokretu, jest uzemljiti trenutak i ovjekovječiti ga fotografijom, filmom ili videom. Tako je i moj prvi ozbiljniji video rad bio usko vezan uz zagrebačke pripadnike te supkulture', kazao je Mlakar.

Najimpresivniji dio spota su pokretne grafike i filmski efekti koje Dražen Zeljković naziva svojom 'specijalkom'.

Connect: Šta me čeka