KERUMOV VIJEĆNIK

Splitski kulturnjaci šokirani izjavama Filipa Radoša

Bionic
Reading

Kulturnjaci Splita nisu se još pomirili s izborom Željka Keruma za gradonačelnika, a već ih je sustigao drugi šok. Filip Radoš, potencijalni splitski pročelnik za kulturu, glumac i vijećnik s Kerumove liste, u intervjuu Globusu među ostalim je rekao da se kroz predstavu ne može čak ni propitivati Hrvatsku, Domovinski rat ni kršćanstvo

U intervjuu danom tjedniku Globus, Filip Radoš je rekao da razmišlja o mjestu splitskog pročelnika za kulturu, kao i o mjestu intendanta splitskog HNK. Radoš je, naime, vijećnik u Županijskoj skupštini u koju je ušao s liste Željka Keruma, gradonačelnika Splita koji je svoj prvi nastup pred kulturnom elitom imao na Splitskom ljetu.

U tom intervjuu istaknuo je ideje o kulturnoj politici kao što je dovođenje kulture u predgrađe, jačanje splitskih kulturnih kadrova, borba za opstanak prigradskih knjižnica, duže radno vrijeme muzeja. No iznio je i brojne ideje kojima su ostali zatečeni kulturnjaci Splita. Među ostalim, rekao je da će u kazalištu angažirati glumce koji nisu iz Splita samo ako su bolji od Splićana te da ga ne zanimaju učeni ljudi, o kojima nema dobro mišljenje. Na njegov intervju u Slobodnoj Dalmaciji reagirali su ljudi iz kulture grada.

'Gospodin Radoš je krenuo dosta agresivno, antiintelektualno i ideološki nabijeno, što mislim da nikada nije uputno kada se kreće u neki javni posao jer uspjeh tu ovisi ne samo o znanju, nego i o komunikaciji sa svim ljudima koji u toj branši rade. Jako mi je drago što gospodin razmatra micanje kulture iz centra grada, ali to nikako ne mogu spojiti s prvim potezom nove gradske vlasti u sektoru kulture, a to je ukidanje projekta kulturnog centra na Brdima', rekla je Slobodnoj Dalmaciji Tamara Visković, donedavna splitska pročelnica za kulturu.

Ravnateljicu Baleta HNK Split Almiru Osmanović zaprepastilo je što bi se idejom o samo domaćim kadrovima mogli ugasiti balet i opera jer nema domaćih kadrova.

Mani Gotovac komentirala je Radošev intervju riječima: 'U gradu u kojemu je Kerum gradonačelnik, intendant može biti bilo tko iz Brešanove Mrduše Donje, općina Blatuša. Katastrofa grada Splita, moga grada, jest u tome što su tu u posljednjih 18 godina vlast polako preuzimali 'Mrdušani' i sada grad snosi posljedice te činjenice. Brešanovi Mrdušani su se kleli u crvenu zvijezdu, a današnji Mrdušani se kunu u hrvatski grb i zastavu. Ni jedni ni drugi nemaju pojma što je Hrvatska kao domovina ni Split kao grad, a najmanje pak o tome što je teatar koji propituje društvenu i ljudsku nesreću u današnjem svijetu. A ti Mrdušani su - HDZ', zaključila je Gotovac.