SMOTRA DOMAĆEG FILMA

Spektakularnim vatrometom otvoren Festival u Puli

17.07.2010 u 23:42

Bionic
Reading

Vatrometom nad pulskom Arenom, glazbom, plesom i premijerom filmova dvojice debitanata - 'The Show Must Go On' Nevija Marasovića i 'Samac' Toma Forda - u subotu navečer otvoren je 57. Festival igranog filma u Puli

Sven Medvešek društvo je radio filmskoj kolegici Mirni Medaković

Svečanost otvaranja Festivala igranog filma u Puli u prepunoj Areni vodili su, kao i lani, glumački par Dora Fišter i Damir Markovina. Ovogodišnje otvaranje, vođeno prema scenariju umjetničkog direktora Festivala Zlatka Vidačkovića, odvijalo se u talijanskom štihu.

Nakon večernjeg koncerta filmske glazbe Ennija Morriconea i Nina Rote u dvorani Circola, poznati trubač Mauro Maur nastupio je pred publikom u Areni, gdje je plesnu točku 'Šetnja kroz mjesto' posvećenu Giuseppeu Tornatoreu izveo prvak Baleta zagrebačkog HNK George Stanciu u pratnji ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, u koreografiji Staše Zurovca na Morriconeovu glazbu.

Publika vjerna pulskom festivalu i filmu, koje ni tjedan prije svečanog otvaranja nije nedostajalo na Kaštelu, jedva je dočekala dugo najavljivani debi Nevija Marasovića – znanstvenofantastičnu dramu 'The Show Must Go On'.

Mladi kolega Nataši Dorčić pomogao je zaobići stolce

Kako je prije otvaranja naglasio mladi režiser Marasović, film bi se mogao okarakterizirati kao drama drugačija od prosjeka na koji smo naviknuli u Hrvatskoj. 'Drama s elementima eksplozije, a ne blockbuster jer oni kod nas ne postoje', kazao je. Film uskoro kreće u distribuciju, a svi koje zanima kako izgleda razoreni Zagreb u budućnosti u koji se vraćaju stanovnici Big Brother kuće mogu ga tokom 24 sata 18. srpnja posuditi u videoteci MAXtv-a.

Festival je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić rekavši da on iz godine u godinu ima sve veću važnost za nacionalni film.

Uime ministra kulture Bože Biškupića, državna tajnica Nina Obuljen istaknula je da će na Festivalu gledatelji moći vidjeti što je u hrvatskoj produkciji nastalo u proteklih godinu dana te da se radi o filmovima nastalim u iznimno različitim produkcijskim uvjetima. Izrazila je i nadu da će hrvatski filmovi nakon Pule krenuti po europskim i svjetskim festivalima.

Festival igranog filma u Puli traje do subote, 24. srpnja, kada će u Areni biti proglašeni pobjednici. Dodad će pulska publika uživati u brojnim premijerama, a raspored projekcija pogledajte ovdje