VODIČ ZA FILMOFILE

Najbolji filmovi ovogodišnje Pule

09.07.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Dvadeset domaćih premijera filmova iz konkurencije najprestižnijih svjetskih festivala i godišnja produkcija hrvatske kinematografije obilježena temom preljuba i ljubavnih problema okosnica su programa 57. Festivala igranog filma u Puli koji će se odvijati od 10. do 24. srpnja u Areni, kinu Valli i na pulskom Kaštelu

Festival igranog filma u Puli i ove godine ljubiteljima velikog platna donosi brojne poslastice u filmskom, ali i popratnom programu. Započinje 10. srpnja Međunarodnim programom filmova iz selekcije Cannesa, Berlina, Venecije i Karlovyh Vary. Premijerno će biti prikazani najnoviji filmovi Romana Polanskog, Christophera Nolana, Anga Leeja, Olivera Parkera, Terryja Gilliama i Toma Forda.

Mauru Mauru Ennio Morricone posvetio je nekoliko pjesama

Svjetski štih ovogodišnjoj Puli dat će i nastup jednog od najslavnijih trubača današnjice Maura Maura i kanadske pijanistice Francoise de Clossey, koji će na dan svečanog otvaranja Festivala 17. srpnja održati koncerte filmske glazbe. Izvest će skladbe Nina Rote iz filmova Federica Fellinija, pjesme oskarovca Ennia Morriconea i one iz filmova talijanskog oskarovca Giuseppea Tornatorea čije će filmove pulska publika imati priliku pogledati u retrospektivi zaokruženoj hrvatskom premijerom njegove autobiografske drame 'Barria' s ovogodišnje Venecije.

Lanjski rekord od deset filmova u Nacionalnom programu ove godine dosegnut je uvođenjem sekcije manjinskih koprodukcija pa će po prvi puta u Areni biti prikazane i koprodukcije s manjinskih hrvatskim udjelom. Ukratko rečeno, petnaest dana zgusnutog filmskog programa koji predstavlja ponajbolje filmove od prošlog ljeta.

NACIONALNI PROGRAM: TRI DEBITANTA I ŠEST PREMIJERA

Nacionalni program otvara debitantski film mladog redatelja Nevia Marasovića, znanstvenofantastična drama 'The Show Must Go On' s bivšim supružnicima Natašom Dorčić i Svenom Medvešekom u glavnim ulogama. Od debitanata u konkurenciji za Arenu su još Ivan Goran Vitez s crnohumornim akcijskim filmom o bizarnom teambuildingu 'Šuma summarum' te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom 'Sedamdeset i dva dana' koja donosi priču o suludoj nakani jedne obitelji da zamjenskom babom zadrži američku mirovinu svoje pokojne babe.

U razgovoru za tportal Rajko Grlić komentirao je napade na svoj posljednji film

Premijeru u Puli imat će drama Dalibora Matanića 'Majka asfalta' o mladoj majci koja sa sedmogodišnjim sinom na božićnu večer bježi od nasilnog supruga u hladnu zagrebačku noć. Svoj film '2 sunčana dana' o paru inozemnih turista koji ljetuju na Jadranu gdje se njihov odnos dodatno zakomplicira predstavit će Ognjen Sviličić, režiser višestruko nagrađivanog 'Armina'. Posljednja u nizu premijera je prvi hrvatski film o napadu na Svjetski trgovački centar 'Predstava' Dana Okija, koji je u New Yorku boravio u vrijeme napada na Blizance.

Jedini film koji je ranije prikazan u kinima, a našao se i u konkurenciji festivala u Karlovym Varyma, jest 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića o kojem se dosad mnogo pisalo, a pamtimo i neracionalne zahtjeve iz vjerskih krugova za zabranu prikazivanja filma.

Među manjinskim koprodukcijama su četiri filma koja je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u njihovom nastanku sudjelovali su hrvatski koproducenti i filmski umjetnici. Omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod nazivom 'Neke druge priče' uključuje priču o životnoj prekretnici mladog bračnog para u režiji Ivone Juke.

Drugi u konkurenciji je drama 'Na putu' Jasmile Žbanić s Leonom Lučevom i Zrinkom Cvitešić u glavnim ulogama, prikazana u Berlinu. Bosanskohercegovački redatelj Adis Bakrač režirao je film 'Ostavljeni' u kojem je glavnu žensku ulogu odigrala Mira Furlan, a koproducirao ga je zagrebački Olimp film. Priča je to o bosanskom ratu iz vizure dječaka koji je rođen kao plod mržnje, a pripada novom neželjenom i bezimenom narodu čije su majke silovane.

Jedina izvan konkurencije je drama 'Besa' srbijanskog redatelja Srđana Karanovića. U filmu glumi Miki Manojlović, a hrvatski koproducent i direktor fotografije je Slobodan Trninić. Priča je to o lijepoj Slovenki Lei, čiji je suprug mobiliziran, i nepismenom Albancu Azemu, koji skrbi o njoj jer tako obećao njezinom suprugu.

POPULARNI PROGRAM U ARENI

Nakon večernjih projekcija domaćeg filma u Areni, dan za danom slijede premijere svjetskih hitova u Popularnom programu. Na večer otvaranja bit će prikazan višestruko nagrađivani debitantski film slavnog dizajnera Toma Forda 'Samac', u kojem Colin Firth glumi profesora književnosti koji nakon tugovanja zbog gubitka partnera otkriva ljepotu sitnica svakodnevice.

'Imaginarij doktora Parnasusa'

Slijedi posljednji film u kojem je glumio pokojni Heath Ledger, 'Imaginarij doktora Parnasusa'. U fantastičnoj pustolovini o neobičnom putujućem kazalištu glume još Jude Law, Johnny Depp, Colin Farell, Cristopher Plummer i Tom Waits, a režiju potpisuje Terry Gilliam

Leonarda Di Caprija, Kena Watanabea Josepha Gordon-Levitta i Marion Cotillard gledat ćemo u znanstvenofantastičnom trileru 'Početak' Christophera Nolana, a Ewana McGregora, Piercea Brosnana, Kim Cattrall i Toma Wilkinsona u kriminalističkom trileru Romana Polanskog 'Pisac iz sjene' koji donosi priču o profesionalnom piscu zabavljenom memoarima britanskog premijera u kojima otkriva tajnu zbog koje se dovodi u opasnost.

Predzadnji dan rezerviran je za komediju oskarovca Anga Leeja 'Svi na Woodstock' u kojoj pratimo priču organizatora glazbenog festivala 1969. Elliota Tibera. Snimljen prema istoimenom romanu Oscara Wildea 'Slika Doriana Graya', film Olivera Parkera zatvara Festival.

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

Međunarodni program Europolis-Meridijani ove godine ide po deseti put u okviru pulskog festivala, a započinje besplatnim projekcijama već 10. srpnja na Kaštelu te do kraja festivala nudi projekcije još u kinu Valli. Otvara ga Oscarom nagrađena britanska kostimirana drama 'Vojvotkinja' redatelja Saula Dibba s Keiraom Knightley, Ralpom Fiennesom i Charlotte Rampling u glavnim ulogama.

Iz Venecije stiže poluautobiografski film 'Veliki san' talijanskog glumca i redatelja Michelea Placida o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Iz selekcije istog festivala bit će prikazan kineski kriminalistički triler 'Nesreća' redatelja Pou-Soija Cheanga o plaćenom ubojici specijaliziranom za namještanje fatalnih nesreća.

U novom filmu oskarovca Neila Jordana 'Ondine', u kojem glavnu ulogu igra Colin Farrell, ribar u svojoj mreži pronalazi neobičan ulov – djevojku za koju sumnja da je sirena i čija dobrota mijenja ljude oko nje.

S festivala u Cannesu stiže ljubavna drama 'Princeza Montpensier' francuskog redatelja Bertranda Taverniera o mladoj bogatoj nasljednici Marie de Mézières koja je zaljubljena je u vojvodu De Guisea, no njezin ju je otac obećao drugom. S festivala u Rimu stiže pobjednik 'Bratstvo' dansko-talijanskog redatelja Nicola Donata o mladiću kojeg nakon napuštanja vojske prihvaća skupina neonacista.

Bit će prikazan i apsolutni pobjednik Festivala slovenskog filma u Portorožu, kriminalistička drama '9:06' redatelja Igora Šterka, dijelom sniman u Hrvatskoj.

'Grad posljednjeg odredišta'

U programu su i dva kratka filma, postapokaliptični 'Lovac oblaka', dobitnik nagrade za najbolji slovenski kratki film i 'Vječna mladost' Marca Obina u kojem glumi mlada zvijezda francuskog filma Andy Gillet. Od kratkih filmova na programu je još 'Lourdes' Jessice Hausner o paraliziranoj djevojci koja u poznato svetište odlazi očekujući ozdravljenje.

Bit će prikazan i film 'Odvojeni zajedno' Quanana Wanga, obiteljska melodrama o ljubavnicima razdvojenima za vrijeme kineskog građanskog rata koji se ponovno nalaze nakon 60 godina razdvojenosti, nakon što je njemu dopušteno vratiti se u Šangaj. Redatelj Pavel Lungin predstavlja se povijesnim filmom 'Car' o ruskom caru Ivanu Groznom.

Francuski film ceste 'Daj mi ruku' redatelja Pascala-Alexa Vincenta donosi priču o blizancima koji nakon smrti majke koju nisu poznavali kreću na njezin pokop u Španjolsku.

Iz češke dolazi humorna drama 'Engleske jagode' redatelja Vladimira Drhe, a film se bavi malim mjestom češke provincije koja 1968. dočekuje sovjetsku intervenciju.

Osim već spomenutog filma Romana Polanskog, životom pisca bavi se i film Jamesa Ivoryja 'Grad posljednjeg odredišta' u kojem će dolazak mladog pisca uznemiriti živote članova obitelji preminulog književnika koji žive na velikom imanju u Urugvaju. U filmu glume Antonhy Hopkins, Laura Linney i Charlotte Gainsbourg.

Redatelj Damir Lukačević, rođen u Zagrebu, koji živi i radi u Njemačkoj, predstavit će intrigantnu futurističku dramu 'Transfer' o paru starijih bogataša koji posebnoj klinici plaćaju da bi prešli u tijela dvoje mladih i živjeli novu mladost.