GOSTOVANJE

Španjolska verzija predstave hrvatskog autora Martinića u Dubrovniku

03.08.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Na međunarodnom kazališnom festivalu Midsummer Scene, koji će se održati od 28. kolovoza do 5. rujna u Dubrovniku, gostuje i španjolska verzija predstave "Bilo bi šteta da biljke krepaju" nagrađivanog hrvatskog dramaturga Ivora Martinića

Predstava, koja gledatelje vodi kroz dramatično putovanje prekida ljubavne veze i govori o životu u Barceloni koristeći iskustva glumaca koji žive u tom gradu, izvest će se 3. i 4. rujna u Kazalištu Marina Držića s hrvatskim titlovima.

Kako se ističe u najavi, predstava je bila s uspjehom postavljena u kazalištu La Badabadoc u sezoni 2020/21. i unaprijed rasprodana na turneji po Španjolskoj.

Glume španjolska glumica Júlija Ferré i argentinski glumac Victorio D’Alessandro, dok hrvatski redatelj Ivor Martinić, kao dio svake inscenacije, aktivno komunicira s glumcima i publikom ne bi li ispitao najbolju verziju vlastitog teksta.

Martinić je završio dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, nakon čega radi na produkcijama u zagrebačkom HNK, u ZKM-u, Teatru ITD, na Eurokazu i na Riječkim ljetnim noćima.

Njegove su drame prevedene na dvadesetak jezika i višestruko nagrađivane, a može ih gledati publika na najvećim svjetskim pozornicama Argentine, Urugvaja, Bolivije, Čilea, Meksika, Paragvaja, Venezuele, Perua, Brazila te Srbije, Francuske i Španjolske.

S dubrovačkog festivala kažu kako je autor dramom "Bilo bi šteta da biljke krepaju" započeo novu fazu stvaralaštva, postavio ju je samostalno i prvi put se pojavljuje na pozornici u interakciji sa glumcima.

Júlija Ferré afirmirala se ulogom u popularnoj TV seriji "Pulseras Rojas", a Victorio D’Alessandro nizom serija u Argentini, među kojima ga je proslavila "Casa ángeles".

Festival 28. kolovoza otvara svjetska praizvedba monodrame s elementima farse "A Poor Player", koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju.

Za 31. kolovoza najavljeno je otvorenje izložbe "Priče iz davnina" autora Zdenka Bašića, dok će se koncert najljepših pjesama iz mjuzikala i filmova solistice Danijele Pintarić i pijanista Matea Žmaka održati 5. rujna.

Midsummer Scene je projekt gradske Turističke zajednice i Grada Dubrovnika, u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions London, a ovogodišnje, sedmo izdanje suorganizira se s Kazalištem Marina Držića.