MREŽA SURADNJE

Za ‘27 susjedstava’ projekta EPK 2020 stiglo 65 prijava

02.12.2016 u 16:53

Bionic
Reading

Programska odrednica '27 susjedstava' projekta EPK 2020 u Rijeci dobila je 65 prijava od raznih udruga građana, te okupljenih pojedinaca iz cijele Primorsko-goranske županije

Na natječaj za sudjelovanje u programskoj odrednici nazvanoj ‘27 susjedstava’ projekta Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci prijavilo se do kraja roka 65 zainteresiranih udruga građana, okupljenih pojedinaca iz kulturnog i društvenog života, sela, jedinica lokalne samouprave iz cijele Primorsko-goranske županije, među kojima će se do početka veljače sljedeće godine odabrati 27 sudionika završnog projekta, rečeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj na Trsatskoj gradini u Rijeci.

Pročelnik Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, koji u ime županije vodi ovaj dio projekta, ocijenio je da je odaziv senzacionalan te da su koordinatori programske odrednice, koji su posjetili 35 lokaliteta u županiji, obavili odličan posao zainteresiravši lokalne zajednice i skupine pojedinaca da surađuju na području kulture, izlože svoje potencijale te osmisle kako se njihova sredina može kulturno unaprijediti.

Jurešić je kazao da je moguće da još pristigne nekoliko prijava, koje nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s prijemom. U svakoj od prijavljenih inicijativa je najmanje troje ljudi, a uz svaku je dostavljeno i do desetak pisama podrške pojedinaca, ustanova ili gradova, što govori o valu optimizma koji se iz Rijeke, nakon dobivanja titule EPK 2020, prenio na cijelu županiju, ustvrdio je Jurešić.


Nova mreža suradnje zajednica širom županije ostat će kao trajna baština i nakon završetka projekta EPK 2020, rekao je. Iz same Rijeke stiglo je 13 prijava, zastupljeni su svi kvarnerski otoci, rekao je Jurešić, istaknuvši prijave s otoka Unija i sela Kuti pokraj Broda Moravice, u kojem se nalazi Hrvatska čitaonica koja djeluje 80 godina, kao rubnih područja županije.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom prijestolnice kulture u Rijeci, Irena Kregar Šegota rekla je da je u Rijeci i okolici provedeno do sad mnogo aktivnosti na realizaciji projekta, te je Rijeka aktivnija od svog grada partnera Galwaya u Irskoj, druge europske prijestolnice kulture 2020. ali i gradova koji će to biti 2019. godine.

U programskoj odrednici ‘27 susjedstava’ sudjelovat će 27 udruga građana, skupina pojedinaca iz iste sredine, sela, gradskih četvrti ili na drugi način povezanih inicijativa iz Primorsko-goranske županije. One će se povezati sa sličnim skupinama iz svake zemlje EU i zajedno osmisliti kulturne programe u sklopu projekta EPK 2020 u Rijeci.