HT NAGRADA

Slavlje kreativnosti: Otvorena izložba najboljih radova hrvatske suvremene umjetnosti

20.04.2018 u 22:36

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb 20. travnja otvorena je izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja već jedanaestu godinu nudi presjek novog umjetničkog stvaralaštva. U ovom izdanju predstavlja se 36 autora i autorica, a prvi put posjetiteljima je omogućena i aplikacija Cultural Places uz koju na mobitelu mogu pratiti izložbu

'S obzirom na dosadašnju praksu, ovaj nam se koncept čini jako dobar jer svake godine dobivamo širok uvid u hrvatsku suvremenu umjetničku scenu. Drago nam je da nam se javljaju umjetnici svih izričaja i svih generacija', rekla je na otvaranju 11. izložbe HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost ravnateljica MSU i predsjednica stručnog povjerenstva izložbe Snježana Pintarić.

Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma na otvaranju je istaknula kako svih ovih godina suradnje MSU i HT spaja ljubav prema kreativnosti.

  • +10
HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

'Svjesni smo da bez ulaganja u kreativnost nema napretka našeg društva. HT kao predvodnik digitalizacije u Hrvatskoj godinama ulaže u jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene. Posljednjih 11 godina u hrvatsku kulturu uložili smo više od 35 milijuna kuna, od čega je u projekt 'HT nagrada – MSU Zagreb' uloženo više od 13,5 milijuna kuna. Novost ove godine je aplikacija Cultural Places, jedinstvena platforma koja povezuje sve muzeje, galerije i kulturna događanja u Hrvatskoj i u svijetu. Posjetiteljima ove izložbe aplikacija će poslužiti kao jedinstveni vodič i osigurati cjelovito korisničko iskustvo', rekla je Nina Išek Međugorac.

Nakon skidanja aplikacije, na ulazu u muzej posjetitelji će dobiti lozinku te će tako moći prolaziti kroz izložbu uz detaljan vodič na svom pametnom telefonu koji će opisivati svaki rad.

Izložbu je otvorila Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i izrazila je zadovoljstvo što je kreativnost još jednom u centru pažnje.'Potreba i obaveza države i javnih financija svakako jest da ulaže u kulturu i umjetnost. Međutim, bez potpore donatora, mecena, turističkih i gospodarstvenih subjekata i zapravo svih nas koji sudjelujemo u ovome društvu većeg kulturnog razvoja ne može biti', upozorila je Tudor Perković.

Nastala u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, ova natječajna izložba najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a u prilog njezinom značaju idu i brojke. U proteklih 11 godina na natječaj HT nagrade prijavljeno je preko 2.500 radova, od čega je na izložbi, uključujući i ovogodišnju, izložen 371 rad. Nagrađeno je i otkupljeno 30 radova, koji čine dio rastuće Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb, a 10 umjetnika i umjetnica dobili su Nagradu publike, nagradu koja nije otkupna i služi umjetnicima kao poticaj za daljnji rad. Uspješnu suradnju MSU-a i HT-a obilježilo je i prošlogodišnje zajedničko pokretanje prvog digitalnog muzeja u Hrvatskoj: artt.hr, web platforme koja objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj HT nagrada – MSU Zagreb u zadnjih jedanaest godina.

Od 236 radova pristiglih na jedanaesti natječaj, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, ujedno i predsjednica stručnoga povjerenstva; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, i Ana Škegro, kustosica MSU-a (u odsustvu Ivane Kancir, više kustosice MSU-a)), izabralo je 33 rada, što uz troje pozvanih umjetnika čini ukupan broj od 36 umjetničkih djela koja su izložena u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. 

  • +29
Odabrani radovi za 11. HT nagradu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Škofić

Što se tiče medija umjetničkog izražavanja, ove godine najviše je video radova – njih 7, a brojem ih slijedi 6 fotografskih ciklusa, zatim značajan broj instalacija i multimedijalnih instalacija. Za razliku od prethodnih izložbi, jedanaesta predstavlja veći broj slikarskih djela, a tu su još i crteži, grafike, ambijenti, jedan audio rad i performans. Raspon tema je, kao i obično, vrlo velik, no kako je članica povjerenstva HT nagrade i autorica postava izložbe Ivana Kancir primijetila, izbor je šarolik.

'Odabrani radovi kroz različite medije i tematske cjeline govore o našem društvenom, privatnom i javnom, kulturnom, ekonomskom i umjetničkom trenutku. Prisutni su kritički komentari na lokalne i globalne društvene probleme, na politizirano društvo i ekološke fenomene. Autori se osvrću i suočavaju s umjetničkim i kulturološkim nasljeđem, propituju svoje pozicije i svoje uloge tražeći mjesto pod suncem. Možda i više nego prethodnih godina uočljiva je i snažna potreba za osvrtanjem unatrag, ne samo odabirom medija već i tematskim određenjem. Svojevrsna rezignacija nakon devalvacije kulturnih, ekonomskih i općeljudskih vrijednosti u svijetu potencirane kratkoročnosti i prolaznosti', rekla je Kancir.

Publika će imati priliku razgledati izložbu sve do 13. svibnja, a ulaz na izložbu je slobodan. Tijekom trajanja izložbe, međunarodno stručno povjerenstvo će od 36 radova odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća drugu za 45 tisuća i treću za 40 tisuća kuna. Otkupljeni radovi postat će dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb.

Četvrta nagrada - Nagrada publike, u iznosu od 10 tisuća kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja.