ANTIPHONUS U CRKVI SV. KATARINE

'Sjeti se, čovječe, da si prah..... tko se toga ne bi rado sjetio!'

08.02.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Ansambl Antiphonus 10. veljače u zagrebačkoj Crkvi sv. Katarine izvest će drugi koncert iz koncert iz tradicionalnog ciklusa Trinitas pod nazivom 'Going in Style', odnosno 'Odlazak sa stilom'. Uz poruku 'Sjeti se, čovječe, da si prah... tko se toga ne bi rado sjetio!', najavljuju Purcellovu glazbu za pogreb kraljice Mary i čuveni Bachov motet, a obećavaju plejadu gromkih instrumenata

Ansambl će pratiti instrumentalisti, među njima Tin Cugelj, Vedran Kocelj, Hrvoje Sironić i Pavao Mašić, a dirigirat će maestro Tomislav Fačini.

Pored glazbe Henryja Purcella za pogreb kraljice Mary i pogrebnih sentencija, izvedenih i na skladateljevu pogrebu, te njegova dva čuvena lamenta, Antiphonus je za ovaj koncert pripremio i motet Johanna Sebastiana Bacha 'O Jesu Christ, meins Lebens Licht 'kao i nekoliko moteta starijih majstora, Williama Byrda i Giovannija Gabrielija.

'Sve to kako bismo što bolje upregnuli napetu i arhaičnu zvukovnu sliku truba, korneta, trombona, teorbe i orgulja koji se s glasovima stapaju u melem za dušu i uho, dok pepeo ostaje s prahom dolje, kao što na zagrebačkom krematoriju, u sjeni dimnjaka i metalnim slovima veli poetska sentencija Tina Ujevića: Za let si, dušo, stvorena...', stoji u najavi koncerta koji počinje u 20 sati.