PRIJEPIS BIBLIJE IZ 4. STOLJEĆA

'Sinajski kodeks' stigao na internet

06.07.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Oko 800 stranica 'Sinajskog kodeksa', jednog od najstarijih prijepisa Biblije, digitalizirano je i dostupno putem interneta

Posjetitelji internetske stranice www.codexsinaiticus.org imaju priliku 'razgledavati' fotografije originalnog rukopisa koji datira iz 4. stoljeća. Digitalizacija dijelova 'Sinajskog kodeksa', ispisanih na pergamentu na grčkom jeziku, zajednički je projekt Velike Britanije, Njemačke, Egipta i Rusije. Znanstvenici smatraju da projekt pruža jedinstven uvid u razvoj ranog kršćanstva i studentima širom svijeta nudi mogućnost proučavanja.

Doktor Scot McKendrick iz Britanske knjižnice 'Sinajski kodeks' nazvao je jednim od najvećih svjetskih pisanih blaga te dodao da je '1600 godina stari rukopis dokaz kako se Biblija prenosila s generacije na generaciju', piše BBC.

'Sinajski kodeks' je pronađen u samostanu na Sinaju 1844. te je razdijeljen između Egipta, Rusije, Njemačke i Britanije. Za dobro stanje u kojemu je pronađen zaslužan je pustinjski zrak, idealan za očuvanje, smatraju znanstvenici.