U MSU

Selo i život seljaka očima Toše Dabca: Dosad rijetko izlagani radovi voljenog fotografa na izložbi u Zagrebu

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2020 12:21
  • Objavljeno 27.10.2020 u 12:19
Tošo Dabac, Babina greda, Slavonska Posavina, češljanje konoplje, 1930-1950

Tošo Dabac, Babina greda, Slavonska Posavina, češljanje konoplje, 1930-1950

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

U okviru 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac od 30. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) bit će postavljena izložba 'Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca (od 1930-ih do 1950-ih)'

Zbog epidemioloških razloga službenog otvorenja neće biti, a u sljedećim tjednima MSU će obavještavati o održavanju pojedinih događanja putem platforme ZOOM s direktnim prijenosom na Facebook stranicu Muzeja suvremene umjetnosti i Arhiva Tošo Dabac.

Svake godine opus jednog od najvećih hrvatskih fotografa predstavlja se kroz različite teme, a ove je godine to selo, koje je Dabac snimao od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako se podsjeća u najavi, Roy Stryker je, govoreći o važnosti reportažnih fotografija sela nastalih tridesetih godina u SAD-u, a danas su poznate pod nazivom New Deal Photography, rekao kako je fotografija 'pomoćnik, mlađi brat riječi'.

Riječ je o fotografijama većinom nastalih zbog narudžbi i državnih subvencija u nastojanju da se kod građana osvijeste problemi osiromašenog sela nakon velike ekonomske krize.

'U tom kontekstu reportažne fotografije našeg sela Toše Dabca, možemo promatrati kao 'mlađeg brata' najznačajnije pisane riječi o hrvatskom selu: zbornika Kako živi narod (1936.) Rudolfa Bićanića', stoji u najavi.

MSU galerija ugostit će fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva, s fokusom na uvjete života, a izabrane su one koje su do sada rijetko ili uopće nisu prikazivane.

Dabac je snimio seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora.

'Premda znatno manje poznate od fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice, koje su mu donijele status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dabčeve fotografije obuhvaćene ovom izložbom nimalo ne zaostaju po svojoj umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti', ističe se.

Fotografije su stavljene u širi društveno-politički kontekst, povezane su sa suvremenim društvenim i umjetničkim projektima te trendovima na lokalnoj i globalnoj razini. Kustosice su Barbara Blasin i Kosjenka Laszlo Klemar.

Društvena fotoreportaža tematskih okvir Dana fotografije

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac donose niz događanja, od predavanja do okruglih stolova, s društvenom fotoreportažom kao tematskim okvirom. Stručna predavanja uz izložbu održat će kolege iz Slovenije, Srbije, Zagreba i Osijeka.

Za 3. studenog najavljeno je predavanje 'Zbirka fotografija Muzeja Slavonije u Osijeku', o razvoju fotografije u Osijeku i najpoznatijim fotografskim atelijerima i fotografima na području Osječko-baranjske županije kroz povijest.

Dva dana kasnije održat će se okrugli stol 'Reportažna fotografija u Hrvatskoj: Jučer, danas sutra', koji će okupiti krug vrsnih fotografa, koji su se bavili fotoreportažom.

Predavanje 'Na drugoj strani: Slovenska fotoreportaža - prezentacija projekta u Galeriji Jakopič u Ljubljani' održava se 10. studenog. Fotografkinja Nina Đurđević predstavlja se 13. studenog, kao i katalog izložbe '79 godina Atelijera Dabac u Ilici'.

Dan kasnije na rasporedu je predavanje s projekcijom 'Fotoesej GRF', s desetak najboljih fotoeseja nastalih u proteklih deset godina na sveučilišnom diplomskom studiju Grafičkog fakulteta, a 17. studenog predavanje 'Vizualna produkcija stvarnosti bez cenzure', a 20. studenog održat će se predstavljanje kataloga izložbe 'Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca'.

Autorice koncepcije 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji će trajati do 26. studenog do kad se i izložba može razgledati, su Jana Gamilec i Mia Maros.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!