ZA NEOVISNI HAVC

Sedlar, sestre Juka i Grubišić pridružuju se Inicijativi 'Puk'o nam je film'

17.02.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a izvijestila je kako se, s ciljem neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike, pridružuje Inicijativi 'Puk'o nam je film'

Djelatnici iz filmske branše predvođeni direktorom Jadran filma Vinkom Grubišićem, redateljem Jakovom Sedlarom, redateljicom Ivonom Jukom te njezinom sestrom, producenticom Anitom Jukom, oformili su 'Inicijativu hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a', a sada otkivaju kako se planiraju pridružiti Inicijativi 'Puk'o nam je film'.

'Slažemo se kako hrvatski film treba konstruktivne ideje, a ne destrukciju dugo stvaranog sustava te kako je neovisna kinematografija jedna od najvećih stečevina postojećeg sustava. Hrvatski film ne bi trebao biti usputna žrtva političkih sukoba te također upozoravamo na članak 69. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva', stoji u priopćenju inicijative.

'Rado se pridružujemo Inicijativi 'Puk'o nam je film', kao i zajedničkim akcijama za obranu umjetničkih sloboda, neovisnosti sustava i Ustavom zajamčenih prava', dodaju.

Predlažu da se na listu prioriteta za raspravu najavljenu u ponedjeljak doda i tema uvođenja transparentne dodjele sredstava filmskog fonda. 'Tom odredbom bi se ubuduće zabranilo članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog Vijeća HAVC-a da dodjeljuju javni novac vlastitim tvrtkama i udrugama', ističe se.

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a prije tjedan dana je objavila otvoreno pismo u kojemu su se izuzeli od filmaša koji su stali u obranu bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, a među kojima su mnogi potpisnici Inicijative kojoj se sada pridružuju, 'Puk'o nam je film'. U pismu su skrenuli su pozornost na 'niz nepravilnosti i kriminalnih radnji' koje su se u HAVC-u događale u proteklih sedam godina.