POKLON ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Ekskluzivno na tportalu gledajte ZKM-ovu hit predstavu 'Črna mati zemla'

27.03.2020 u 09:07

Bionic
Reading

Na Svjetski dan kazališta, u petak 27. ožujka, na tportalovom YouTubeu od 12 sati ekskluzivno se može pogledati 'Črna mati zemla', hit Zagrebačkog kazališta mladih, jedna od najnagrađivanijih predstava 2017., nastala prema istoimenom romanu Kristiana Novaka, u režiji Dore Ruždjak Podolski i dramatizaciji Tomislava Zajeca. Predstava će biti dostupna sve do subote 28. ožujka, do 12 sati

'Črna mati zemla' govori o Matiji Dolenčecu, piscu koji živi i radi u Zagrebu i koji prolazi kroz spisateljsku i intimnu blokadu. Zbog dubokog potiskivanja traume iz prošlosti neprestano laže i te ga laži koštaju i veze s djevojkom Dinom. Ona ga u trenutku prekida pita kakvi su to grijesi koje je mogao počiniti kao šestogodišnjak, a da ih danas ne može priznati, ni sebi ni njoj. Time ga potiče da se vrati u to bolno razdoblje, u svoje djetinjstvo i ruralno Međimurje devedesetih, koje upoznajemo kroz mješavinu zbilje i mašte, kroz dijalekt, narodne običaje, mitologiju i legende, ali i kroz cjelokupnu društvenu patologiju. Malo-pomalo na vidjelo izlazi sve ono što se zaista događalo, a uporno se guralo pod tepih...

  • +13
Črna mati zemla Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Predstava je nastala na temelju istoimene knjige Kristiana Novaka, koja je 2014. dobila književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman. Dramatizaciju potpisuje Tomislav Zajec, a režiju Dora Ruždjak Podolski, koja je uz poziv na gledanje predstave na tportalu s petka na subotu predstavila i svoje alate za preživljavanje samoizolacije ovih dana.

'Hvala vam što pratite kulturu. U ovim trenucima trebaju nam lijepe stvari jer smo za njih i stvoreni. Nadam se da ćemo se, kad sve ovo prođe, naći na ulicama na jednom zajedničkom tulumu', kaže Ruždjak Podolski.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ZKM

Čitateljima i gledateljima javili su se i članovi ZKM-ovog ansambla, Adrian Pezdirc, koji je odigrao glavnog junaka, te Urša Raukar, koja je glumila baku. 'Dosadno ti je? Je, užasno je i grozno, ali molim te, ostani doma. Ovo ti je jedinstvena prilika da pogledaš genijalnu 'Črnu mati zemlu' koju ti tportal i ZKM poklanjaju za Svjetski dan kazališta', poručio je Pezdirc.

Urša Raukar za izvedbu bake u 'Črnoj mati zemli' dobila je nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu žensku ulogu. Za ovu priliku ju je ponovila.

Uz Raukar i Pezdirca, u predstavi glume još Dado Ćosić, Doris Šarić Kukuljica, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Nataša Dangubić, Barbara Prpić, Nađa Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Stanko Kovačić te Nikola Ljutić i Leon Bujanović u ulozi malog Matije.

Scenograf predstave je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, a suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec. Glazbu potpisuje Stanislav Kovačić.

'Črna mati zemla' od svoje premijere u Zagrebu 1. travnja 2017. imala je 75 izvedbi, a pogledalo ju je 20 tisuća ljudi. Kako doma, tako i na gostovanjima, izvedbe su uvijek bile pune i ulaznice za njih traže se tjednima unaprijed.

Među nagradama ističu se one hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini u sezoni 2016./2017., potom nagrada Dori Ruždjak Podolski za režiju i spomenutoj Urši Raukar za sporednu žensku ulogu.

Ruždjak Podolski za režiju je dobila i Marula te je nagrađena i na 32. Gavellinim večerima, Tomislav Zajec također je dobio Marula za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju, a nagrađena je i kostimografkinja Doris Kristić. Predstavu je nagradila i publika na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Na YouTubeu tportala 'Črnu mati zemlu' možete gledati na Svjetski dan kazališta, u petak 27. ožujka i u subotu, 28. ožujka do 12 sati.