'BLACK ON MAROON'

Rothkova slika popravljat će se 18 mjeseci

23.11.2012 u 17:39

Bionic
Reading

Šteta nastala na slici američkog ekspresionsta Marka Rothka kada ju je u listopadu u londonskom muzeju Tate Modern crnom bojom umrljao Poljak Vladimir Umanets daleko je veća nego što se prvotno procjenjivalo, prenosi britanski BBC

Prema najnovijim prognozama, nakon konzervatorske procjene, restauracija Rothkova platna Black on Maroon iz serije 'Seagram', na kojemu se Umanets potpisao crnom tintom, mogla bi potrajati 18 mjeseci.

Kako piše BBC, iako su postojale nade da će poruke koje je Umanets ispisao u kutu slike biti lako skinuti, pokazalo se da je tinta prodrla duboko u pore platna, izazvavši znatnu štetu.

Zbog načina Rothkova rada - pažljivog nanošenja sloja na sloj, konzervatori će morati prvo sloj po sloj ukloniti boju, pa je potom ponovno nanijeti. Osim toga, morat će pronaći i koristiti iste materijale kakve je koristio sam umjetnik - primjerice ljepilo i sintetičku smolu, kako bi što više približili svoj rad originalu, a tu je i činjenica da je Rothkova boja stara više od 50 godina, za koje je vrijeme prirodno sazrela i izmijenila se.

'Rothko je kompliciran jer je slikao koristeći razne medije, što uvelike ograničava mogućnosti koje se mogu sa sigurnošću koristiti kod njegovih slika', kazala je za BBC nezavisna konzervatorica Julia Nagle. Konzervatori će, stoga, morati prvo eksperimentirati s mogućim načinima rekonstrukcije oštećenog područja, pojasnila je.

Umanets je priznao krivnju za počinjenu štetu, a svoj je vandalski čin objasnio kao pokušaj unošenja vlastite poruke u djelo umjetnika čiji je veliki obožavatelj.