SPEKTAKL U ARENI

Riječka Opera s uglednim gostima izvodi Aidu i Carminu Buranu

23.07.2018 u 15:54

Bionic
Reading

Opera HNK Ivana pl. Zajca s uglednim solistima kao što su Sumi Jo, Giorgio Surian, Dubravka Šeparović, Kristina Kolar, Walter Fraccaro i Carlo Colombara izvest će u pulskoj Areni 27. srpnja Verdijevu operu "Aida", a dva dana poslije scensku kantatu "Carmina Burana" Carla Orffa, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u riječkom HNK.

U "Aidi" će u naslovnoj ulozi nastupiti Kristina Kolar, Walter Fraccaro će utjeloviti Radamesa, u ulozi Amneris će biti gošća iz zagrebačkog HNK Dubravka Šeparović, kao Amonasro nastupit će Giorgio Surian a ulogu Ramfisa će odigrati Carlo Colombara.

Dramaturg i redatelj je Marin Blažević a dirigirat će Ville Matvejeff. Koreografkinja je Selma Banich, scenografi Dalibor Laginja i Alen Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević istaknuo je da je ova izvedba "Aide" obnovljena, ali i značajno izmijenjena predstava prošlogodišnje sezone riječkoga HNK, izvedena na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Novi je prostor Arene a promijenjena je djelimično i podjela uloga, rekao je i ustvrdio da je to dovelo do druge i drugačije razine izvedbe.

Naveo je da je tijekom priprema ove opere primijećena drugačija mogućnost sagledavanja lika Amneris, od uobičajenog. Tako je u ovoj izvedbi Amneris pojačana njezina tragična priroda, kao uzrok njezina ponašanja, naveo je. Dubravka Šeparović. koja će nastupati kao Amneris, kazala je da je na njenu ulogu značajno utjecalo njeno životno iskustvo i situacije koje je u životu prošla. ali da je i lik Amneris nju osobno oplemenio i donio joj dio iskustva.

U solističkim ulogama u Orffovoj kantati "Carmina Burana" bit će proslavljena svjetska operna pjevačica iz Južne Koreje Sumi Jo, Franko Klisović i Robert Kolar. Uz orkestar Opere riječkoga HNK, nastupit će 120 članova Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i 30 članova dječjih zborova Kap i Torreta. Dirigirat će Ville Matvejeff. 

Sumi Jo je najprodavanija pjevačica klasične glazbe na svijetu a objavila je više od 50 ploča i CD-a. Nastupa u najvažnjim opernim kućama i koncertnim dvoranama, pjevala je na svečanostima otvaranja Olimpijskih igara a pjesma za film "Youth" Paula Sorentina bila je nominirana za nagradu Oscar.