BOR S NAMA

Redizajnirana božićna drvca kao odmak od kiča

03.12.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatski dizajneri pozabavili su se redizajnom božićnih drvaca, a njihova rješenja bit će izložena u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva

Ira Payer, predsjednica HDD-a:

'Očekivano, neki dizajnerski prijedlozi koji su pristigli na natječaj uvažavaju kićenje božićnog drvca, a neki ironiziraju ili negiraju tu tradiciju... Pritom jedan dio 'dizajnerskih borova', oblikom ili bojom, podsjeća na prava drvca, ali dio njih s pravim zimzelenima ima tek neke simboličke poveznice.'

U subotu, 12. prosinca u Galeriji će biti otvoren 'Christmas Tree Superstore', izložba prodajnog karaktera na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi pristigli na natječaj 'Bor s nama' proizvedeni u limitiranim serijama.

'Rezultati natječaja originalni su predmeti koji odskaču od standardnog blagdanskog kiča i namijenjeni ljudima koji principijelno ne žele kupiti posječeno stablo koje će odbaciti nakon dva tjedna, a koji ne žele ni (nerazgradivu!) plastičnu imitaciju. Sve koji tako razmišljaju pozivamo da posjete HDD galeriju i razgledaju (papirnate/kartonske) radove hrvatskih dizajnera. O kvaliteti pristiglih radova govori i podatak da je žiri natječaja odlučio, umjesto predviđene tri nagrade, dodijeliti čak šest', objavio je organizator natječaja.

Pobjednički rad 'Boris' autorski je rad Studija Cuculić koji su radili Vanja Cuculić, Maja Draganić, Romana Kajp, Goran Turković, Marko Šesnić, druge nagrade osvojili su Vesna Prizmić Ivana Borovnjak, Damir Prizmić za rad 'Kutija Kutija' te Nenad Jalšovec za 'Funkcijski Surogat Božićne Jelke'. Tri jednakovrijedne treće nagrade dijele BLA LAB (Ana Labudović, Dominko Blažević), Laboratorium (Orsat Franković, Ivana Vučić, Alenka Lalić, Hrvoje Hiršl) i Diverzant (Cerovski Print Boutique i Igepa-Plana papiri).