OŠTRA KRITIČARKA

Razočarana Vitomira Lončar napisala posljednji tekst: Ne vjerujem u promjenu

06.03.2016 u 18:55

Bionic
Reading

'Prestajem pisati jer više ne vjerujem da je danas u Hrvatskoj u području kulture moguća promjena', napisala je Vitomira Lončar na svom blogu Slamka spasa i obavijestila čitatelje da je to njen posljednji tekst

Nakon više od pet i pol godina i gotovo tristo tekstova na blogu Slamka spasa na kojem se većinom bavila prokazivanjem nepravilnosti u kulturnom sektoru, glumica i producentica, suosnivačica Male scene Vitomira Lončar odlučila je ove nedjelje napisati svoj posljednji tekst. Pojasnila je da se ne radi o pritiscima, strahu zbog prijetnji koje dobiva ili da je razlog taj što se promijenilo nabolje ono na što je godinama upozoravala. U tekstu koji nosi izraziti ton razočaranja kaže kako više ne vjeruje da se išta u kulturi, točnije kulturnoj politici, može promijeniti. Posebno kritizira zamjenicu ministra kulture Anu Lederer, a zamjerku upućuje ministru Zlatku Hasanbegoviću i premijeru Tihomiru Oreškoviću koji već tjednima ne odgovaraju inicijativi Kulturnjaci 2016 na zahtjev za sastankom.

Podsjetimo, Vitomira Lončar podržala je inicijativu Kulturnjaci 2016, a o čemu je vrlo argumentirano, kao i o situaciji na kulturnoj i političkoj sceni, nedavno govorila u emisiji Aleksandra Stankovića nakon koje je dobila niz prijetnji, ali i mnogo pohvala za hrabri istup.