REVOLUCIONARNO OTKRIĆE?

Računalnim programom dešifriran izumrli jezik

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 21.07.2010 13:53
  • Objavljeno 21.07.2010 u 12:21
ugaritski

ugaritski

Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia,org

Koristeći računalni program znanstvenici su preveli zapise na ugaritskom jeziku izumrlom prije više od 3.000 godina te se nadaju da će program pomoći u dešifriranju još nepoznatih jezika

Program je za samo nekoliko sati preveo zapis na ugaritskom jeziku koji je izumro prije više od 3.000 godina. Znanstvenici i arheolozi s Tehnološkog instituta Massachusetts nadaju se da će im novi program omogućiti prevođenje i bolje razumijevanje nekoliko jezika koji dosad nisu dešifrirani, poput etruščanskog ili rongorongoa.

Ugaritski alfabet je posljednji put korišten oko 1200 godine prije Krista u zapadnoj Siriji. Poput klinastog pisma sastoji se od točaka i crtica na glinenim pločicama. Otkriven je 1920, ali sve do 1932. nije dešifriran.

Program funkcionira na način da zadani zapis poveže s nekim već postojećim jezikom, u slučaju ugaritskog s hebrejskim jezikom, i na temelju toga analizira i stvara pretpostavke o razvoju pisma.

Ugaritski alfabet sastoji se od 30 slova, a sistem je uspješno dešifrirao 29 znakova i povezao ih s hebrejskim inačicama, prenosi Dailymail.co.uk.

Unatoč dobrom rezultatu, znanstvenici su skeptični prema korištenju programa budući da je za mnoge još nedešifrirane jezike teško utvrditi srodne jezike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi