'niska trava'

Pula: David Gašo dobitnik nagrade 'Vedran Šamanović'

18.07.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Autor igranog filma 'Niska trava' u produkciji Akademije dramske umjetnosti, David Gašo ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Vedran Šamanović' koja je jučer u Puli dodijeljena u sklopu 70. Pulskog filmskog festivala

Riječ je o nagradi koja je utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010. godine, a dodjeljuje se 'filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu'.

Nagradu je osnovalo pet filmskih udruga - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Odluku od dodjeli nagrade Davidu Gaši donio je tročlani žiri u kojem su bili Miro Frakić, Vladislav Knežević i Diana Nenadić.

Kako je žiri naveo u obrazloženju, 'ovogodišnja nagrada odlazi u ruke mladog redatelja koji je već svojim studentskim filmovima uspio ući u sve spomenute problematike, uvijek vizualno i narativno inovirajući samog sebe i pogled na svijet koji ga okružuje', a Gašin film, istaknuli su članovi žirija 'ima sve što jedna prosječna hrvatska obitelj može poželjeti - psujuće očeve i odmetnute sinove, fine roštilje i svježe lubenice'.

'Sve to razvija elegantno, s luckastom patinom Jacquesa Tatija, u kontroliranim, statičnim i pažljivo kadriranim situacijama koje su uvijek negdje na granici 'zdravog' razuma, poput minuciozno izgrađenih prizora Roya Anderssona iz hrvatskog predgrađa", istaknuto je u obrazloženju odluke.

Dobitnik nagrade David Gašo zahvalio je svim članovima ekipe istaknuvši kako ga ova nagrada motivira u daljnjem radu.