(I)LUSTRACIJA HRVATSKE

Provokacija iz pera Alema Ćurina

02.09.2015 u 09:33

  • +3

Alem Ćurin: (I)lustracija Hrvatske

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Alem Ćurin

Bionic
Reading

U okviru programa trećeg Festivala alternative i ljevice Fališ, koji će se održati u Šibeniku od 2. do 5. rujna, u Studiju Galerije sv. Krševana / ex. Galerija Matija otvorit će se u srijedu izložba '(I)lustracija Hrvatske'. Autor izložbe je art-direktor Fališa Ante Filipović Grčić. Što će se na izložbi moći vidjeti doznali smo od autora ilustracija Alema Ćurina, a prije otvaranja donosimo vam fotografije radova

Na izložbi će biti predstavljeno 70-ak izložaka, većinom ilustracija koje su nastale po narudžbi za sve novine u kojima je Ćurin radio ili radi. Naći će se tu 25 ilustracija koje je radio za Feral Tribune od 1993. do zadnjeg broja 2008., ilustracije za tjednik Novosti u kojima radi od 2009. do danas te nešto radova iz Profila, podlistka Nedjeljne Dalmacije u kojem je započeo karijeru ilustratora 1991. i surađivao do 1993., perioda prije privatizacije Slobodne Dalmacije.

Kao samoprozvani striper koji se nikada nije prestao baviti autorskim stripom, Ćurin ga drži svojom prvom profesionalnom ljubavi. Iza njega je preko tisuću političkih i ostalih ilustracija, ali većina njegovih stripova je ili neobjavljena ili izložena u galerijama.

'Pošto nisam uspio biti komercijalni strip crtač, prihvatio sam poziv iz Profila da budem grafički urednik i ilustrator. Bila je to mala jezgra kontra politike i rata koji su događali 1991. Zatim je došao Feral Tribune koji je bio kruna svega toga. Ispalo je da ustvari radim političke ilustracije koji su neki komentari, grafiti koji možda imaju istu temu kao i tekst koji ilustrira, ali interpretirano na neki moj način. Ja imam svoju sliku određene teme pa to onda iziđe kao ilustracija. Dok me budu trebali ja ću to raditi, a ako ne, bavit ću se stripom', objašnjava Ćurin kako je završio u ilustratorskim vodama.

Ćurin u svojim radovima često ističe vrijednosti antifašizma i ne razumije kako nekom antifašizam može smetati.

'Antifašizam se pokušava proglasiti nekim zlom i zatući, pokopati u neke betonske fundamente HDZ-a i desničarskih priča, a ustvari je to sve populistička politika samo da se dobije izbore. Neukom puku to stvara pomutnju i zato dolazi do svih ovih incidenata, dolazi do 'Za dom spremni' i svih tih gluposti na stadionima. Školski odgoj je tu dosta kriv jer su izbačene neke prave vrijednosti koje su tu prije bile i sve je danas na bazi nacije, zastave i grba, a kontra crvene zvijezde. A to nije klub iz Beograda, nego nešto što je bilo normalno i što nas je ustvari oslobodilo 1945.-e', kaže Ćurin.

Jedna od ilustracija novijeg datuma, 'Marš na vrbi', posvećena je nedavno preminulom Arsenu Dediću, a Ćurin nam objašnjava da je i u ovom slučaju bila riječ o naručenoj ilustraciji koju je posvetio čovjeku kojega je cijenio.

'Sve moje ilustracije rađene su po narudžbi i kad bi ih pogledali sve, a dosta će ih se moći vidjeti u Šibeniku, često piše posveta nekome. To je posveta nekom dragome tko je otišao, nekome tko me zadužio ili nekom tko mi je prijatelj, rodbina... Nekome čestitam i rođendan, ovisno koja je osoba i koliko mi je bliska. Uglavnom su to posvete onima koji su otišli i nažalost ih je sve više', kaže Ćurin.

Budući da strip nije uspio biti komercijalan, onda je autorski

Stripove crta čisto iz svog gušta i potpuno su autorski, a ako se nađe izdavač voljan objaviti, Ćurinu neće smetati. Trenutačno radi strip o talijanskom strip crtaču Hugu Prattu povodom 20. godišnjice njegove smrti.

'Pošto sam nešto pisao o stripu i strip autorima, zamolili su me da napišem nešto o Hugu Prattu. Rekao sam ne, ovaj put ću nešto nacrtati i sad upravo radim na stripu koji bi trebao biti spreman i promoviran u Puli pa mi je ova izložba čak i jedan remetilački faktor jer umjesto da crtam doma, doći ću u Šibenik', kaže Ćurin.

A nešto njegova striperskog rada, otkriva tportalu Ćurin, moći će se vidjeti i u Šibeniku.

'Bit će nešto i stripa, provokativnog i politički nekorektnog', otkriva Ćurin.