ČUVENE BIOGRAFIJE

Provalnik u kraljevsku palaču uvršten u rječnik

28.05.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Tinejdžer koji je tri puta provalio u Buckinghamsku palaču i glazbenik s Titanika uvršteni su u Oxfordski rječnik nacionalnih biografija

U novo izdanje Oxfordskog rječnika nacionalnih biografija uvršteno je 90 osoba. Urednik izdanja Philip Carter kazao je da je riječ o ljudima čiji su životi bili dijelom značajnih događaja.

Među devedeset novih biografija uvrštena je i ona Edwarda Jonesa koji je kao tinejdžer, u tridesetim godinama 19. stoljeća, prvi put provalio u Buckinghamsku palaču. 'Jones je običavao sjediti na tronu te je tvrdio da ga je samo zanimalo kako izgleda kraljevski život', prenosi BBC. Dva je puta kažnjen prisilnim radom, a u konačnici je osuđen na rad na brodu da bi se spriječio njegov daljnji neposluh. U rječniku ga se navodi kao simbol upornosti i ambicije.

Mjesto u rječniku zaslužio je i glazbenik Wallace Hartley koji je zajedno sa sedmoricom članova benda ostao svirati na palubi Titanika sve dok brod nije potonuo, 15. travnja 1912. 'Glazbenici su postali simbolom dostojanstva i herojstva', zapisano je u rječniku.

Prvo izdanje rječnika objavljeno je 2004, a danas svjedoči o životima 57.348 ljudi.