OD VERMEERA DO VAN GOGHA

Prošećite virtualnim Muzejom ukradene umjetnosti

06.09.2016 u 10:40

Bionic
Reading

Student umjetnosti Ziv Schneider napravio je aplikaciju koja zainteresiranima omogućava virtualnu turu po galeriji u kojoj se nalaze poznate ukradene slike. Oni koji se odluče na ‘šetnju’ Muzejom ukradene umjetnosti imaju priliku vidjeti slike, primjerice, Van Gogha i Vermeera koje se ne mogu naći u galerijama

Među najskupljim slikama svijeta koje su ukradene i čije su lokacije i dalje misterij nalaze se ‘Makovi’ Vincenta Van Gogha, Rembrandtova ‘Oluja na obali Galileje’ te brojna druga djela likovnih majstora koja više nisu dostupna ni stručnjacima ni široj javnosti. Vrijednost ovih slika mjeri se desecima milijuna dolara, no zahvaljujući studentskoj aplikaciji sada je moguće prošetati se virtualnim Muzejom ukradene umjetnosti.

Projekt Ziva Schneidera s ugledne Tisch School of Arts sadrži fotografije umjetničkih djela koja FBI vodi kao ukradena, ali i sve što se nalazilo u privatnoj kolekciji bivšeg filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa i njegove supruge Imelde, kao i slike nestale u nekima od najpoznatijih pljački umjetnina na svijetu, primjerice provali u Gardner Museum u Bostonu.