ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Pronađeni ostaci gotičke crkve u Zrinu

20.09.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Na mjestu crkve koja je u Zrinu razorena i spaljena 1943, kao i cijelo naselje, arheolozi su prigodom istraživanja otkrili iznimno vrijedne ostatke monumentalne gotičke crkve duge 28 metara, a sa zvonikom široke 19 metara

Nalazi su u više slojeva pokazali nekoliko faza izgradnje, a pronađena je i paljevina crkve Našašća Sv. Križa iz 1943. godine.

Veličina kamene gotičke crkve svjedoči o važnosti i značenju Zrina u srednjevjekovnoj hrvatskoj povijesti. U tom je mjestu, uz ostalo, 1508. godine rođen hrvatski državnik i vojskovođa Nikola Šubić Zrinski

Država je Sisačkoj biskupiji darovala građevnu parcelu od 230 četvornih metara te 4.104 kvadrata susjednoga voćnjaka u Zrinu za izgradnju (rekonstrukciju) crkve Našašća Sv. Križa, a vrijednost nekretnine, koja je procijenjena na 15.000 kuna, uračunata je u naknadu za oduzetu imovinu koju nije moguće vratiti Katoličkoj crkvi na temelju Ugovora RH i Svete Stolice.

S obzirom na to da su pronađeni vrijedni ostaci goleme gotičke crkve, Sisačkoj biskupiji je njena obnova postala prevelik teret. Zbog toga je sisački biskup, mons. Vlado Košić pozvao državu da sudjeluje u tom projektu.

Biskup Košić je najavio da će Biskupija do konačne odluke i obnove uz arheološki nalaz podići kapelicu, kako bi na tom povijesnom mjestu zadovoljila vjerske potrebe hodočasnika i drugih namjernika.