SENZACIONALNO OTKRIĆE

Pročitajte otkrivenu bajku Hansa Christiana Andersena

13.12.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Nedavno je pronađena kratka priča 'The Tallow Candle'. Rani uradak slavnog danskog spisatelja, napisan još za njegovih školskih dana, bavi se percepcijom zanemarene unutarnje ljepote

Zapis je pronašao povjesničar Esben Brage u podnožju jedne od kutija nacionalne arhive Funena. 'The Tallow Candle' je kratka priča o svijeći koja postaje zagasita i zanemarena sve dok njezina unutarnja ljepota ne bude prepoznata i upaljena.

Ejnar Stig Askgaard, stručnjak za Andersenov rad opisao je novo otkriće 'senzacionalnim' te tvrdi da nema sumnje da je priču napisao upravo Andersen.

Bajka je posvećena 'gospođi Bunkeflod, od njezinog odanog HC Andersena'.

Askgaard tvrdi da jednostavan stil, koji ne parira njegovim kasnijim elegantno napisanim djelima, ukazuje na to da je priča napisana za vrijeme njegova školovanja, sredinom 1820-ih. Gospođa Bunkeflod navodno je bila udovica koju je spisatelj posjećivao kao dijete i od koje je posuđivao knjige.

Neke od Andersenovih najpoznatijih bajki 'Ružno pače', 'Carevo novo ruho', 'Mala sirena' bave se iskrivljenim percepcijama bogatstva i ljepote, što je tema i nedavno otkrivene kratke priče.

Priča je najvjerojatnije kopija originalnog zapisa koji je izgubljen. Bajku u cijelosti, prevedenu na engleski, možete pročitati ovdje