DOBITNIK TRI OSCARA

Preminuo ugledni snimatelj i dokumentarist Haskell Wexler

28.12.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Ugledni snimatelj i dokumentarist Haskell Wexler, Oscarima nagrađen na oba polja svog djelovanja, umro je u 94. godini

'Završio se jedan nevjerojatan život, ali njegovo životno opredjeljenje, borba za prave stvari, mir i cijelo čovječanstvo, nastavlja živjeti', napisao je njegov sin Jeff na Facebooku otkrivši da je otac umro mirno u snu.

'Haskellova kinematografija bila je inspiracija mnogima od nas, ne samo u cehu, nego u cijeloj industriji', rekao predsjednik ceha snimatelja Steven Poster i istaknuo da je Haskell veliki dio svog novca uložio u filmove koji prokazuju razne slučajeve, vidjevši u njima instrument za društvene promjene.

Međunarodnom cehu snimatelja Haskell Wexler pridružio se 1947., a nakon nekoliko niskobudžetnih filmova ozbiljnije zadatke odrađuje 1961. na filmovima 'The Hoodlum Priest' and 'Angel Baby'. Do 1964. u životopisu mu već stoji rad s vrhunskim redateljima kao što su Elia Kazan ('America, America'), Franklin Schaffner ('The Best Man') i Tony Richardson ('The Loved One'). Za svoju osvježavajuću crno-bijelu fotografiju u filmu 'Tko se boji Virginije Woolf?' dobio je svoj prvi Oscar.

Tijekom nekoliko sljedećih godina snimatelj je nekolicine najupečatljivijih filmova svog doba, uključujući 'U vrelini noći', 'Prisluškivanje', 'Američki grafiti' te 'Let iznad kukavičjeg gnijezda'.

Ubrzo nakon početka produkcije filma 'Prisluškivanja' redatelj Francis Ford Coppola otpustio je Wexlera zbog ozbiljnih kreativnih i osobnih neslaganja, a zamijenio ga je Bill Butler. Wexlerove snimke gotovo su u potpunosti presnimljene, osim tehnički kompleksne sekvence prisluškivanja na Trgu Union. Bio je ovo prvi od dva filma nominirana za Oscar na kojima je Wexler otpušten i zamijenjen Butlerom; drugi je bio 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' (1975.), na kojem je Wexler imao sličnih problema s Milošom Formanom.

Dobitnik je dva Oscara za kinematografiju, 1966. za 'Tko se boji Virginije Woolf?' i deset godina kasnije za 'Bound for Glory', a osvojio je i Oscar 1970. za kratki dokumentarni film 'Intervju s veteranima My Laija', u režiji Richarda Pearcea.

Wexler je napisao, režirao i većinski financirao dva igrana filma, 'Medium Cool' iz 1969. i 'Latino' iz 1985. Režirao je film iz 2007. 'From Wharf Rats to Lords of the Docks', adaptaciju predstave o vođi Laburista Harryju Bridgesu i sindikalnom organiziranju.

Wexler se čak i snimajući brojne komercijalne televizijske spotove brinuo o 'moralnosti proizvoda'. Iako je snimio većinu poznatih reklama za Marlboro, reklame za cigarete prestao je snimati davno prije njihove zabrane na američkoj televiziji.

Wexler je od Američkog društva snimatelja primio nagradu za životno djelo te postao prvi aktivni snimatelj počašćen tom nagradom. Godine 1996. počašćen je zvijezdom na Holivudskoj stazi slavnih kao prvi snimatelj u 35 godina.