U 85. godini

Preminuo skladatelj Angelo Badalamenti, autor glazbe za seriju 'Twin Peaks'

13.12.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Badalamenti je osvojio Grammy i dvije nominacije za Emmy za glazbu iz serije ‘Twin Peaks’

Slavni američki skladatelj Angelo Badalamenti preminuo je u 85. godini, izvjestila je njegova obitelj. Skladatelj je preminuo prirodnom smrću u svom domu u nedjelju, 11. prosinca. Njegova nećakinja Frances Badalamenti potvrdila je za The Hollywood Reporter kako je preminuo okružen svojom obitelji.

Badalamentija se najviše sjećamo po njegovom radu s redateljem Davidom Lynchom, s kojim je blisko surađivao još otkako je napravio glazbu za njegov kultni film “Blue Velvet” iz 1986. godine. Par je iznova zajedno radio 1990. godine, i to na Lynchevoj legendarnoj seriji “Twin Peaks", za koju je Badalamenti stvorio poznatu atmosferičnu glavnu temu koja odiše ugođajem nadrealnog.

Badalamenti je osvojio Grammy i dvije nominacije za Emmy za svoj rad na seriji “Twin Peaks”, a soundtrack prve sezone dobio je zlatni certifikat u UK, SAD-u i Kanadi te platinasti certifikat u Australiji.

Izvor: Društvene mreže

Dok je radio na glazbi za seriju "Twin peaks", Lynch je često opisivao Badalamentiju raspoloženja i osjećaje koje je želio stvoriti. Govori se i kako je tema koja potpisuje seriju, "Ljubavna tema iz Twin Peaksa", napisana u svega 20 minuta, a legenda kaže kako je redatelj Lynch rekao Badalamentiju: “Upravo si napisao 75 posto glazbe. To je ugođaj cijelog djela. To je Twin Peaks.”

Druge suradnje s Lynchom uključivale su "Wild At Heart" iz 1990., "Lost Highway" iz 1997., "The Straight Story" iz 1999. i "Mulholland Drive" iz 2001. Inače, Badalamenti se pojavljivao i kao sporedni glumac u nekolicini Lynchevih filmova. U “Mulholland Driveu” je, primjerice, tumačio gangstera koji jako voli espresso.

Skladatelj je također radio na soundtrackovima za filmove kao što su "A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors", "National Lampoon’s Christmas Vacation" i "The Wicker Man", te je surađivao s nizom drugih glazbenika. Umjetnici s kojima je radio tijekom godina bili su, primjerice, David Bowie, Marianne Faithfull, Tim Booth, Orbital, Dolores O’Riordan iz The Cranberriesa, Pet Shop Boys i Anthrax.

Rođen u Brooklynu u New Yorku 1937., Badalamenti je svirao klavir i francuski rog, a diplomirao je na Glazbenoj školi Manhattan 1960. godine. Zatim je dobio posao kod glazbenog izdavača gdje je pisao pjesme za izvođače kao što su Nina Simone i Shirley Bassey pod pseudonimom Andy Badale.

Osim suradnje s Lynchom, Badalamenti je skladao glazbu za popularne filmove kao što su “A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors” i “National Lampoon’s Christmas Vacation”.

Skladatelj je tijekom bogate karijerte radio i s brojnim drugim izvođačima među kojima su The Pet Shop Boys, David Bowie, Anthrax, Marianne Faithful i pjevačica Cranberriesa Dolores O’Riordan.