ZAČETNICA ŽENSKOG STRIPA

Preminula ilustratorica Magda Dulčić Todorovski

05.05.2016 u 15:17

Bionic
Reading

U 51. godini preminula je ilustratorica i animatorica Magda Dulčić Todorovski, javlja HRT Radio Split

Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Splitu Dulčić Todorovski se iz rodnog Starog Grada na Hvaru preselila u Zagreb te je angažirana u Zagreb filmu. Njezin tadašnji mentor, strip crtač i animator Krešimir Zimonić opisivao je njezine rane radove kao ženski tok svijesti, potpuno netipične za tadašnju strip produkciju i lišene zahtjeva tržišta.

Stripom 'Grad žena' Dulčić Todorovski je dala snažan doprinos ženskom stripu, koji je do njezine pojave jedva i postojao, pa je Zimonić, portretirajući ovu samozatajnu umjetnicu u Novom listu, označava kao začetnicu ženskog stripa

Dulčić Todorovski je sa svojim suprugom, strip autorom i piscem Zvonkom Todorovskim, djelovala u multimedijalnoj strip grupi Divlje oko, pod vodstvom Dušana Gačića. Divlje oko nastojalo je propitivati strip ne kao masovni medij, nego kao sredstvo izravne, neposredne komunikacije umjetnika s publikom, odnosno čitateljima. Stoga su mnogi stripovi rađeni unutar Divljeg oka svjesno namijenjeni gledanju u galeriji.

Krešimir Zimonić: 'Leptiri'

Magda Dulčić Todorovski (1965.-2016.) bavila se ilustriranjem knjiga, udžbenika te knjiga za djecu i slikovnica za mnoge manje i veće izdavačke kuće u Hrvatskoj. Stripove i ilustracije objavljivala je u Patku, reviji otvorenoj autorima nekonvencionalnijeg izričaja, zatim u Poletu, Večernjem listu, Studentskom listu, Comiconu i Arkzinu, kao i u časopisima za djecu Oblutak i Prvi izbor. Sudjelovala je na svim važnijim izložbama stripa u Hrvatskoj te na brojnim samostalnim izložbama.

Animirane filmove radila je za Luna film i Zagreb film, a osim kao animator, na nekim je projektima radila i režiju. Na Festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1987. godine kao glavni crtač u filmu 'Leptiri' osvojila je nagradu za crtež, a za film 'Mladić s ružama' na festivalu u Kairu nagrađena je Zlatnom ružom Kaira. Među njezine zapaženije animirane radove ubrajaju se i festivalske špice za Animafest, 'Perpetuum stabile', 'Ruža', 'Zemlja snova', 'Mladić s ružama' i 'Samotnikov vrt', 'Kamov', 'Oko', 'Kako je nastala kiša', 'Čežnja' i 'Mjesečeva korablja'.