U 85. GODINI

Preminula glumica Vjera Žagar Nardelli

02.03.2011 u 14:36

Bionic
Reading

U 85. godini života u Zagrebu je preminula dugogodišnja članica Gavellina ansambla, Vjera Žagar Nardelli

Vjera Žagar Nardelli rođena je u Zagrebu 6. siječnja 1927. godine. Diplomirala je na Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu 1947, a njeni umjetnički počeci vezani su uz dubrovački teatar, gdje je djelovala do 1949. U Gradskom dramskom kazalištu Gavella provela je tri i pol desetljeća, od samog njegovog osnutka, 1953, pa sve do 1988. godine, nastavivši igrati i nakon toga.

Glumila je u brojnim Gavellinim predstavama: od Krležine 'U logoru' (1954), predstave 'Ljubav četvorice pukovnika' P. Ustinova i 'Krvave svadbe' F. G. Lorce, do ostvarenja koja su obilježila 90-e godine Gavelle, poput Držićevog 'Dunda Maroja' (1995), Wildeovog 'Važno je zvati se Ernest' (1993) ili 'Velike magije' E. DeFilippa (1992).

Nezaobilazna glumačka ostvarenja Vjere Žagar Nardelli su i Magdalena ('Dom Bernarda Albe' F. G. Lorce), Lady Macbeth, Desdemonda i Gertruda ('Macbeth', 'Othello' i 'Hamlet' W. Shakespearea), Petrunjela ('Dundo Maroje' M. Držića) te Jele i Pave ('Maškarate ispod kuplja' i 'Suton' I. Vojnovića).

Osim na daskama, ostvarila je i uloge u filmovima 'Ajmo, žuti!', 'Božić u Beču', 'Rani snijeg u Münchenu', 'Daj što daš', 'Timon', 'Živjeti od ljubavi', 'Službeni položaj', kao i ulogu u legendarnoj televizijskoj seriji 'Gruntovčani'.

Komemoracija u spomen na Vjeru Žagar Nardelli održat će se u Gavelli u ponedjeljak 7. ožujka u 12 sati, a posljednji ispraćaj isti dan u 14.30 na Krematoriju.