EDUKATIVNE PROJEKCIJE

Pregršt filmova uoči dodjela nagrade ovogodišnjeg Animafesta

12.06.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Uoči svečane dodjele nagrada, koja će se održati u subotu navečer, Animafest u subotu donosi niz filmova u raznim programima, iz kojih se ističu filmovi za djecu

Za najmlađe posjetitelje pripremljeni su programi u Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te u gradskim četvrtima Travno i Dubrava.

U Kinu SC već je počela matineja s irskom bajkom "WolfWalkers", nominiranom za Oscara, a na istom mjestu uslijedit će hrvatska animirana reprezentacija s dvije projekcije Natjecanja hrvatskog filma, uz razgovor s autoricama i autorima.

Kako se podsjeća, ove ih je godine 23, a selekcijom dominiraju autorice i filmovi povezani s glazbom.

Uz sudionike i međunarodnih konkurencija, Bruna Razuma (Vidiš li ih ti?), Marka Meštrovića (The Raft), Luciju Mrzljak (estonski film Roda) Sunčanu Brkulj (Kula), Luciju Oroz (45'') i Ivanu Guljašević Kuman (Crni vuk, bijeli vuk), tu se mogu vidjeti novi radovi afirmiranih umjetnika animacije Martine Meštrović (Ljubav), Petre Balekić (Među nama), Chintis Lundgren (One for the Ages), Irene Jukić Pranjić (Real Boy), Dee Jagić (Sjene) i Katrin Novaković (Sve vam zdravo).

Bit će tu i debitantski filmovi "mladih koji obećaju", poput Stelle Hartman, Mateje Štefinščak, Nikoline Žabčić, Lune Strmotić, Dariana Bakliže.

Nakon ceremonije dodjele prikazat će se "Gospodar prstenova" Ralpha Bakshija, za koji s Animafesta kažu da je "rotoskopski ep koji je pojedine elemente Međuzemlja prikazao kao nitko prije niti poslije njega i od kojega je Peter Jackson prilično "slobodno" posuđivao.

"To je nezaobilazna vizualna lektira ne samo obožavatelja fantasyja, već i svakog koga zanimaju filmska umjetnost i popularna kultura u cjelini", ističe se.

Paneli, radionice, edukativne projekcije

Teatar &TD jutro i rano poslijepodne svoj prostor daje panelima, diskusijama i masterclassovima - održat će ih članice žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma, prošlogodišnja pobjednica Shoko Hara, koja je svoje predavanje posvetila nastanku "Običnog tipa", dijelom autobiografskog filma o fascinaciji serijskim ubojicom) te Nadja Andrasev, prvakinja suvremene crtane senzualnosti i zakučastih prostora ženske psihologije.

  • +2
Predstavljen program festivala Animafest Zagreb 2021. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Slijedi podnevni panel "Faze (i ekstremi) kreativnog partnerstva" koji se nadovezuje na segment ovogodišnjeg tematskog programa "ljubavi" posvećen animatorima koji su povezali profesionalnu suradnju s privatnim vezama. Na panelu će biti riječi o kreativnom radu u paru.

Među ostalim, Teatar &TD nastavlja s CEE Animation Talents, programom namijenjenom promociji i alternativnoj distribuciji najtalentiranijih mladih autora animiranog filma iz srednje i istočne Europe.

"Iako može zvučati kao segment namijenjen profesionalcima, generalna publika u njemu ima prilike vidjeti neke izvrsne filmove poput 'Mravinjaka' Mareka Náprsteka, 'Arke' Natka Stipaničeva, filma o ženskom otporu u Poljskoj i 'Ovdje sam' Julije Orlik", napominje se.

Teatar &TD u kasnovečernjem terminu, od 22 sata, prikazuje "Mačka Fritza" Ralpha Bakshija, lascivnu satiru na američke 1960-e nastalu prema underground stripovskom predlošku Roberta Crumba.

Kino Tuškanac u jutarnjim je terminima rezervirano animiranim filmovima za djecu u Međunarodnom i Natjecanju filmova za djecu.

Slijedi izbor nagrađenih filmova festivala VAFI & RAFI te Obiteljski program, u kojemu su i dva francuska srednjometražna filma, "Vanille" i "Mama kiši kao iz kabla".

U 15,30 sati održat će se edukativna projekcija pod nazivom "Zmaj lutalica", selekcija stilski raznolikih, visokokvalitetnih kratkih filmova za najmlađe praćena njima prilagođenim razgovorom i ostvarena projektom europske mreže festivala animacije koju koordinira Animafest Zagreb. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se "Calamity", francuski dugometražni obiteljski vestern, pobjednik festivala animacije u Annecyju.

U KUC-u Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava održat će se Natjecanje filmova za djecu.

Kino Tuškanac od 17 sati donosi tri segmenta tematskog programa posvećenog ljubavi, dok će u Galeriji SC Irena Jukić Pranjić predstaviti svoj izdavački poduhvat "Dnevnik snivanja i filozofiranja".

"Bilježeći vlastite snove, misli i maštarije autorica dolazi do brojnih zapažanja o čovjekovoj nutrini, uspoređuje ih sa svjetovima stripa i animiranog filma, kojima je izvor u čovjekovu unutarnjem svijetu i koji se tom istom svijetu obraćaju", dodaje se.

Animafest je u subotu ponovno i u Splitu, a putuje i u Rijeku - u splitskom Kinu Bačvice prikazuje se psihodelična avantura o čuvarici mitoloških bića "Cryptozoo", a u riječkom Art-kinu Croatia izbor iz tematskog programa ljubavi "Erotika" te drugi program CEE Animation Talentsa "Bicikli, živine i vešmašine" s filmovima Kate Gugić, Špele Čadež, Veljka Popovića, Darije Kashcheeve.